Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk sinemasının 100'üncü yılı vesilesiyle yabancı konuklara verilmek üzere bir DVD seti hazırlamış.
'Türk sinemasının yedi önemli yapıtı' denen sette sırasıyla; Memduh Ün'ün 'Üç Arkadaş', İsmail Güneş'in 'Ateşin Düştüğü Yer', Seyfi Teoman'ın 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz', Yavuz Turgul'un 'Eşkıya', Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak', Yılmaz Erdoğan'ın 'Neşeli Hayat' ile Mahsun Kırmızıgül'ün 'New York'ta Beş Minare' filmleri yer alıyor.
Çıkan haberlerde; bu yedi filmin hangi kritere göre seçildiği bilgisi yok.
CEYLAN NİYE YOK?
İnsanın aklına; 'Tüm zamanların en iyi Türk filmleri' listesinde her zaman yer alan Yılmaz Güney'in 'Yol', 'Umut' ve 'Sürü' gibi filmleri geliyor.
Ya da Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'da ödül alan 'Uzak', 'Üç Maymun', 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmlerinden en azından birisinin yer alması gerektiğini düşünüyorsunuz.
Zeki Demirkubuz'dan da bir film bu listeye girerdi aslında.
Yeni kapanan Sinema dergisinin yakın zamanda büyük bir anket düzenleyerek seçtiği 'En İyi 100 Türk Filmi' listesinde ilk 10 sıralaması ise şöyleydi:
'Eşkıya', 'Selvi Boylum, Al Yazmalım', 'Hababam Sınıfı', 'Babam ve Oğlum', 'Zügürt Ağa', 'Masumiyet', 'Ağır Roman', 'Muhsin Bey', 'Yol', 'Neşeli Günler'.
Elbette herkesin en iyi filmi farklıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın seçtiği filmler arasında en çok garibime giden ise 'New York'ta Beş Minare' oldu.
Bu film, Kırmızıgül'ün filmografisinde bile vasat kategorisinde. İlla bir Kırmızıgül filmi seçilecekse de bu 'Güneşi Gördüm' olabilirdi.
Filmi listeye dahil ederken, 'Arada bir de aksiyon filmi olsun' mu dediler acaba?