Mangal yapmanın, hayatınızı tehlikeye sokmasına gerek yok. Yapmanız gereken ilk şey, ızgara alışkanlıklarınızı keşfetmek olmalıdır.
* Önce altı soruyu cevaplayın, her 'Evet' için 1, 'Hayır' için sıfır puan verin.
1- Haftada bir kereden fazla mı kırmızı et yiyorsunuz?
2- Haftada iki kereden fazla mı kırmızı et yiyorsunuz?
3- Eti, üzerine ızgaranın ya da kömürün izi çıkacak kadar çok mu pişiriyorsunuz?
4- Etinizi orta pişmiş ya da iyi pişmiş mi seversiniz?
5- Etinizi çok pişmiş mi seversiniz?
6- Eti kuruyacak kadar çok pişmiş mi seversiniz?
* Puanınızı toplayın ve aşağıdaki soruları cevaplayın.
7- Eti zeytinyağı, susam yağı, sirke, sarmısak ve hardal karışımlarıyla marine eder misiniz? Cevap 'Evet' ise yukarıdaki toplamdan 3 puan çıkarın.
8- Eti sulu bırakır mısınız? Harsız ateşte mi pişirirsiniz? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.
9- Eti ızgaraya koymadan önce, bir buçuk-iki dakika mikrodalgada pişirip suyunu atmasını sağlar mısınız? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.
10- Eti bir yüzü iyice pişene kadar bekletmek yerine her üç-dört dakikada bir çevirir misiniz? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.
11- Izgara etin yanında brokoli, Brüksel lahanası ya da lahana gibi sebzeler yer misiniz? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.
Sonuç: Eğer elde ettiğiniz toplam 'eksi' bir sayı ise, zararlı HA maddelerinin etkisini ortadan kaldırıyorsunuz demektir. Eğer puanınız 2, 1, hatta sıfırsa; yanda önerdiğimiz HA oluşumunu düşürecek yöntemleri denemeniz gerekir.