Bu yıl, ekonomik kriz nedeniyle çoğu kişinin tatile gitmekte zorlanacağı kesin. Ama size tatile çıkmamanın daha pahalıya mal olacağını söylesem ne dersiniz? Bir araştırmaya göre; Amerikalılar bu yıl toplamda 465 milyon gün tatil yapmış. Ama işine fazla bağlı olanlar tatili es geçebiliyor...
HAFIZA KAYBI RİSKİ ÇOK
SİZ de bu insanlardan biri olabilirsiniz ve bu size terfi de getirebilir... (Aslında büyük olasılıkla getirmez ama bu konudan daha sonra bahsedeceğiz!) Ama tatilsiz çalışmak; hafıza kaybına, kırışıklıklara, güçsüz kalmaya, kalp hastalıklarına, inmeye, enfeksiyon hastalıklarına, kanser riskinin artmasına hatta ölüme bile neden olabilir.
KİMSEYE BİR FAYDASI YOK
İşe ara vermemek için gerekçeniz ne olursa olsun (İşiniz siz olmadan yaşayamaz, tatil planı yapmaya vaktiniz yok, hayalinizdeki yolculuğa çıkmak için paranız yok) üzgünüz ama bu, yeterince iyi bir bahane değil. Biz; 'SİZ doktorları' tüm tatil haklarımızı değerlendiriyoruz. Siz de bize katılın! (Gittiğimiz yerlere bizimle gelin demiyoruz, 'siz de haklarınızı kullanın' diyoruz...)
* Gerçek şu ki; tatillerden vazgeçmenin hiç kimseye bir faydası olmuyor. Düzenli olarak izin yapmak (En azından yılda bir ya da iki kez) ruhsal ve fiziksel sağlığınız için aktif olmak ve doğru beslenmek kadar hayati önem taşıyor. Dinlenmek sizi yeniliyor...
* Tatil yapmanın en basit yararlarından biri, işinizin sizi yaşlandırmasını önlemesidir. Bu yüzden haydi, hemen işinize biraz ara verin ve buna 'tatil' deyin... Yani hiçbir şey yapmayın! Telefonunuza yanıt vermeyin, bilgisayarınıza bakmayın, neler olup bittiğini öğrenmek için ofisinizi aramayın.
* Tatildeyken çalışmanın, dönüşte işlerinizi kolaylaştıracağı düşüncesine de sakın kapılmayın. Tatile gittiğiniz yerde sırtüstü uzanın, gevşeyin ve bu tatilin vücut saatinizi geri çevirmesine izin verin.
* Sizin için tatil; yeni lezzetler keşfetmek, bisiklete binmek veya sıcak kumlara uzanmak anlamına gelebilir. Her ne anlama gelirse gelsin, onu mutlaka gerçekleştirin. Unutmayın tatil bir lüks değil, sağlınız için gerekliliktir.
UZUN TATİL DAHA YARARLIDIR
* En azından yedi günlük bir tatil yapın... Gerçekten rahatlamak ve tatil moduna girmek iki-üç gün alır. Daha sonra tatilin tadını çıkartmak için zamana ihtiyacınız olacaktır. Uzun tatillerin psikolojik yararları, kısalarına göre daha fazladır. (Bu maddeyi tatil sürenize karar veren müdürünüze gösterin!)
* Tatilde bir yere gitmek zorunda da değilsiniz: Örneğin biz bazı tatillerimizde, ailece evimizde kalmayı ve yakınımızdaki turistik yerleri ziyaret etmeyi tercih ediyoruz.