Bu hafta size iki sergiden bahsedeceğim. Biri Bodrum'dan... Bodrum son dönemde kültür ve sanatın durağı da oldu. Çok önemli galeriler, ünlü sanatçıların eserlerini koleksiyonerlerin ayağına kadar getirdi. Kültür sanat platformu İstanbul'74'ün sanat ve tasarım sergisi 'İnsan ve Doğa Arasında', 12 sanatçının 20 eserini sanatseverlerle buluşturmaya başladı. Önceki gün Bodrum'da lahmacun fiyatlarıyla dikkat çeken bir otelde ziyarete açılan sergi, Demet Müftüoğlu Eşeli küratörlüğünde hayata geçti.
Lansmanda Bodrum'a davet edilen sanatçılarla eserleri inceleme imkanı buldum. Aralarında, İsviçreli çağdaş sanatçı Federica Perezzoli, Amerikalı tekstil sanatçısı Rachel Hayes, ABD'li Mike Berg, Hollandalı Sabine Marcelis, Türk sanatçılar Koray Tokdemir ile Mehmet Ali Uysal'ın da bulunduğu sergide özellikle, Meksikalı Carlito Dalceggio'nun etnik motifli toprak kapları, İngiliz sanatçı Steve Messam'ın renkli kumaş enstalasyonları ve Arjantinli sanatçı Christian Mohaded'in hasırdan ürettiği 'Yüzen Kuleler'i en çok ilgi gören eserler oldu.
Nitekim sanatçı, Bodrum'da bir ustayla çalışmış. Yerel teknikleri kendi tekniğiyle birleştirerek üretimlerine devam eden sanatçının Yüzen Kuleler'i en son Buenos Aires Ulusal Müzesi'nde sergilendi. Bu arada lansmanda tanesi 225 liradan satılan lahmacun servisinin de yapıldığını eklemeden geçmeyeyim.
CAPRİ ADASI'NDA TÜRK SANATI
2009'da kurulan platformun, 6-10 Temmuz tarihleri arasında Capri Adası'nda düzenlenecek çağdaş sanat ve tasarım fuarı NOMAD'e katılacağını öğrendim. Fuar'a Türkiye'den katılan ilk sanat platformu olan İstanbul'74, 'Zamanda Bir An' adlı grup sergisi ile Burçak Bingöl ve Belkıs Balpınar gibi Türk sanatçıların eserlerini dünya jet sosyetesiyle tanıştıracak.
OTOBÜS ATIKLARI SANAT ESERİ OLDU
Bir diğer sergi ise Sıfır Atık Projesi'yle ilgili. Otobüs üretiminde dünyanın lider markaları arasında yer alan bir marka, otobüs üretim süreçlerinde ortaya çıkan ve toplam ağırlığı 1,5 tonu bulan atık ve hurda malzemeleri kullanarak 20'nin üzerinde sanat eserini hayata geçirdi. Çukurova Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan eserler basına tanıtıldı.
Mehmet Salih Göçemen'in atık kablolardan yaptığı portre, Sena Kaplan'ın atık kâğıt ve kartonlardan yaptığı büst, ilk dikkatimi çeken eserler oldu. TEMSA CEO'su Tolga Kaan Doğancıoğlu eserlerin satışından elde edilecek gelirin köy okullarının renovasyonu için kullanılacağını açıklarken, projenin ilerleyen dönemlerde de devam edeceğini söyledi. Umarım tüm eserler satılır.