Herkese merhaba, bugün iftarda Rize'deyiz. Karadeniz'in cennet köşelerinden biri olan Rize, yöresel tatları ile Türk mutfağına zenginlik katıyor. Karadeniz'e has lezzetleri kendilerine özgü yöntemlerle pişirip sofralara getiren Rizeliler, bölgenin yemek kültürüne de önemli katkı sağlıyor. Bugünlük benden bu kadar. Umarım sizin için seçtiğim Rize lezzetlerini dener ve seversiniz. Hayırlı iftarlar.
PEKMEZLİ KABAK TATLISI
MALZEMELER
1 kg. üzüm pekmezi
Yarım litre su
1 kg. bal kabağı
ÜZERİ İÇİN:
Ceviz
YAPILIŞI: Pekmezi tencereye koyun. Üzerine suyu ilave edip kaynatın. Kabakların kabuklarını soyup dilimleyin. Kaynayan pekmezli suya kabakları ilave edin. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine ceviz serpip servis yapın.
PAZI TAVALISI
MALZEMELER
4 bağ pazı
3 adet soğan ya da pırasa
5-6 diş sarımsak
İki kaşık tereyağı
YAPILIŞI: Soğanlar halka halka doğranıp yağda kavrulur. Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir. Ezilmiş sarımsak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur.
RİZE USULÜ MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER
6 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardak sıcak su
Tepsiye sermek için 4-5 kara lahana yaprağı
YAPILIŞI: Mısır unu bir kaba koyun. Ortasını açıp sıvı yağ, şeker, tuz ve üç su bardağı sıcak su koyup yoğurun. Suyunu çekince kalan suyu da azar azar ilave edip yumuşak bir hamur hazırlayın. Lahana yapraklarını bir tepsiye dizin, üzerine hamuru dökün. Elinizi ıslatıp hamurun üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.