İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Anadolu'nun beşiği Tokat sofrasına konuk oluyoruz. Tokat mutfağı, Anadolu mutfak kültürünün önemli parçalarından biridir. Şehrin tarihsel geçmişini incelediğimizde sentez bir yemek kültüründen bahsetmek yanlış olmaz. Şehir, kurulduğu günden günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Doğal olarak da farklı kültürlerin izlerini taşıyor. Bakalım Tokat bizleri iftar sofrasında nasıl karşılıyor...
TOYGA ÇORBASI
MALZEMELER
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış buğday
1 büyük kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
Et suyu
SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Haşlanmış nohut ve buğdayı 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Ayrı bir yerde terbiyesini hazırlamak için yoğurt, un ve et suyunu karıştırıyoruz. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş ılıtarak çorbaya ilave ediyoruz. Üzeri için tereyağını eritip altını kapatıyoruz ve kuru nane ilave edip karıştırıyoruz. Pişen çorbanın üzerine döküyoruz.
PEHLİ
MALZEMELER
1 adet kuzu kol
1 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
1.5 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Kol parçalara ayrılır. Tencereye tereyağı konur, eriyince parça etler atılır ve hızlı ateşte etin kabuk tutması sağlanır. Sonra üzerine sıcak su ve tuz eklenir. Kapaklı olarak, kısık ateşte et yumuşacık olana dek pişirilir.
BAT
MALZEMELER
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kısırlık-köftelik bulgur
1 kase iri dövülmüş ceviz içi
1 adet kuru soğan
1 adet domates
2 adet sivri biber
Yarım bağ yeşil soğan
1 bağ maydanoz
1 bağ dereotu
Yarım bağ reyhan
3 yemek kaşığı salça
Karabiber
Kırmızı biber
1'er tatlı kaşığı kuru nane ve reyhan
Tuz
1 adet limon
Nar ekşisi
300 gr. asma yaprağı
YAPILIŞI: Mercimekler yıkanır, üzerlerini geçecek kadar su konup haşlanmaya bırakılır. Hafif ateşte pişirilir ki mercimekler kabuklarından ayrılmasın. Mercimekler pişince ocağın altı kapatılır, bir su bardağı kısırlık bulgur eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak soğumaya bırakılır. Mercimekler bir tarafta soğurken; kuru soğan, domates, biber ve diğer bütün malzemeler ince ince kıyılıp karışıma eklenir. Üç yemek kaşığı salça suyla inceltilip karışıma eklenir. Tuz, nar ekşisi, limon ve kuru baharat da eklenip karıştırılır ve büyük servis kasesine alınır. En son üzerine ceviz içi serpilir.