İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayına özel lezzetleri hazırlıyoruz. Ramazan ayı boyunca mutfaklarınızdan bereket, ailenizden neşe ve huzur eksik olmasın. Bu en mübarek ayda yapacağımız ibadetlerin kabul olmasını, ülkemiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bugünlük bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile..
RAMAZAN PİDESİ
MALZEMELER
Bir paket maya (25gr.)
2 su bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
5. 5 su bardağı un
HAMURA ŞEKİL VERMEK İÇİN:
1 yemek kaşığı un
5-6 yemek kaşığı su
ÜSTÜNE SÜRMEK İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
Bolca susam
Çörek otu
YAPILIŞI: Hamur malzemeleri yoğrulur ve mayalanması için 40 dakika beklenir. Hamur iki-üç parçaya bölünür. Tezgaha un serpilir ve her parça unlanarak açılarak yağlanmış tepsiye konur. Bir kaseye un ve su konarak karıştırılır. Eller sürekli bu karışıma batırılarak, hamura kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir. Bu işlem, pişerken şekillerin kaybolmaması için püf noktasıdır. Hamur yarım saat mayalanması için bekletilir ve şekil verilen kısımlara önceden yapılan işlem tekrar uygulanarak çatalla delikler oluşturulur. Üstüne sos sürülür ve susam, çörek otu serpilir. 200 derecedeki fırında pişirilir.
TAVAS BAKLAVASI
MALZEMELER
5 gr. tuz
2 adet yumurta
500 gr. un
İÇ MALZEMESİ:
700 gr. ceviz
250 gr. sıvı yağ
1 su bardağı su
ŞERBET MALZEMESİ:
1 lt. su
1200 gr. şeker
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. 40 parçaya ayrılarak yufkalar açılır. Bir tepsiye aralarına yağ sürülüp ceviz serpilerek, üst üste konur. Taş fırında 45 dakika pişirilir. Çıktıktan sonra şerbet üzerine dökülür ve dinlendirilir.
ÇİKOLATALI GÜLLAÇ
MALZEMELER
10 yaprak güllaç
7.5 su bardağı süt
1.5 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1.5 paket (80 gr'lık) çikolata
YAPILIŞI: Tencereye süt, şeker, kakao, vanilya ve çikolata alınır. Süt ısınıp çikolata eriyene kadar ocakta karıştırılır. 10 adet güllaç yaprağı, dörde bölünür. Büyük tepsi kullanacaksanız bölmenize gerek yok, bütün koyabilirsiniz. Toplamda üç güllaç yaprağı çikolatalı süt ile ıslatılıp üst üste dizilir. Üç adet tamamlandıktan sonra arasına ceviz, Hindistan cevizi, iri parçalanmış çikolata serpilir. Kalan dört güllaç, aralarına çikolatalı süt dökülerek üst üste dizilir. Bir saat dinlendirilir. İstenilen şekilde süslenip, dilimlenip servis edilir.