İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, akşam yemeği için Bayburt'a konuk oluyoruz. Bayburt'un eski bir tarihe sahip olması ve coğrafyası, yemek kültürünü de etkilemiştir. Bayburt mutfağı hamur işleri, etli ve zeytinyağlı yemekler, çorba ve tatlı çeşitlerine dayanmaktadır. Çoğunlukta hamur işleri ön plana çıkmaktadır.
HERSE
MALZEMELER
1 kilo aşurelik buğday
4 tavuk budu
1 paket tereyağı
Tuz
Su
YAPILIŞI: Öncelikle aşurelik buğdayı iyice yıkayın ve düdüklü tencereye alın. 6 litrelik düdüklü tencerenin neredeyse dörtte üçünü su ile doldurun. Sonra üzerine tavuk butlarını ekleyip düdüklü tencerede yaklaşık 45 dakika- 1 saat arası pişirin. Daha sonra düdüklü tencereden butları çıkarıp, tenceredeki aşurelik buğdaya tereyağının yarısını eritmeden ekleyin ve tuzunu da ekleyip büyük bir odun kaşıkla döve döve karıştırın. Bu arada tavuk etini kemiklerinden ayırın ve aşurelik buğdaya ilave edin ve tekrar döve döve karıştırın ta ki etler neredeyse kaybolana kadar. Bu arada tuzunu kontrol edin, eğer azsa tuz ilave edin. Kıvamını da kontrol edin, eğer çok katıysa biraz daha kaynar su ekleyip karıştırmaya devam edin. Daha sonra kalan tereyağını ekleyip tortusu kızarana kadar kaynatın. Sonra her şeyi servis tabağına koyup üzerine de tereyağı gezdirip servis edin.
SÜT BÖREĞİ
MALZEMELER
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı, az sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Aldığı kadar un
SÜT ŞERBETİ İÇİN:
4 bardak süt
1.5-2 su bardağı şeker
ARASINA ÜZERİNE:
250 gr. fındık kırığı (iri olacak)
5-6 kaşık tereyağı
YAPILIŞI: Hamurun bütün malzemeleri eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Minik bezeler haline getirilir. Üzeri bez ile kapatılır. Biraz bekletilir. Bezeler tek tek bol un ve nişasta karışımı ile açılacaklar. Açılan bezeler 3'e ayrılır. 3 beze tek tek bir seferde açılır. Tepsinin altı tereyağı ile yağlanır. İlk hamur katı serilir. Üstüne fındık dökülür ve az tereyağı sürülür. Aynı işlem diğer hamur katlarına da yapılır. Bardak yardımı ile şekil şekil kesilir. Üzerine bol tereyağı dökülüp fırında 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Börek pişerken süt şerbeti hazırlanır. Süt ve şeker kaynatılır. Börek piştikten sonra süt börekten sıcak olacak şekilde ayarlanıp üzerine dökülür.
İÇLİ KETE
MALZEMELER
1 adet yaş maya 1 tatlı kaşığı toz maya
3 su bardağı süt
1.5 su bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı margarin
1 kahve fincanı şeker
1 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
Tuz
Un kontrolü sizde olacak
İÇİ İÇİN:
1 su bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşık tereyağı
1 yemek kaşık margarin
Göz kararı un
ÜZERİNE:
Yumurta sarısı
Az zeytinyağı
YAPILIŞI: Öncelikle yaş mayayı ve toz mayayı bir su bardağı ılık suyla eritelim. Hamurumuz için bir geniş kaba tereyağı ve margarini eritin üzerine süt zeytinyağı şekeri koyun. (Eğer hamurunuzun fazla olmasını isterseniz süt miktarını çoğaltabilirsiniz.) Ocakta ılıtalım. Sıcak olmasın, parmak testi yapın, parmağınızı yakarsa soğutun yoksa hamur tutmaz. Yoğurma kabına göz kararı unu dökün. Önden az koyun, sıvı miktarını kaldırana kadar un koyarsınız. Ortasını açın, yumurta akı, tuz, maya ve ılık sütlü karışımı dökün ve karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru iyice sarın, mayalanması ve kabarması için dinlenmeye bırakın. Bu arada içini yapalım. Geniş bir teflon tavada tereyağı ve margarini eritin, üzerine zeytinyağı koyun, unu ekleyin kavurun. Mayalanan hamurumuzu alalım, mandalina büyüklüğünde koparalım. Soframıza un serpelim, önce merdaneyle sonra oklavayla açalım. Ne kadar açılırsa açın bir kenarını tutup hamurun üstüne doğru koyun. Size doğru olan kenara iç harcımızdan koyun. Ne sıkı ne gevşek olmayacak şekilde sarın. Sonra bir ucundan tutup elinizle hafif sıkıp uzatın ve sarın. Kalan ucu hafifçe kaldırıp altına koyun ve elinizle bastırıp biraz inceltin. Sırayla hamurumuz bitene kadar yapın. Tepsi mayası yapın yani dinlendirip kabarması için üzerine yumurta sarısı, az zeytinyağı koyup karıştırın ve üstüne sürün. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.