İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Karaman'dayız. Anadolu'nun lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapan Karaman, İç Anadolu Bölgesi'nde küçük bir şehir olarak bilinse de, mutfak zenginliği oldukça fazladır. Karaman mutfağı, Yörük, Çerkez ve Türkmen yemeklerinin yer verildiği bir mutfaktır. Ayrıca Osmanlı'dan miras kalan bazı yemekler de, Karaman mutfağında hâlâ ilk günkü gibi ilgiyle karşılanır. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Karaman'da farklı mutfak kültürlerine yer verilir.
SULU PİLAV
MALZEMELER
2 su bardağı bulgur
6 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
1 adet biber
5 adet küçük domates
1 adet küçük boy patates (büyükse yarısı)
2 çay kaşığı tuz
1 adet tavuk suyu bulyon
YAPILIŞI: Bulguru ayıklayıp yıkıyoruz. Patatesimizi soyup küp küp doğruyoruz. Biberimizi de ince ince doğruyoruz. Tencereye zeytinyağı ve salça koyup kavuruyoruz. Patates ve biberi tencereye alıp salçamızla karıştırıyoruz. 1-2 dk. kısık ateşte bekletiyoruz. Daha sonra bulgurumuzu da tencereye alıp karıştırıyoruz. Suyu ekleyip kaynayana kadar yüksek ateşte tutuyoruz. Domatesleri kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz. Kaynayan pilavımıza ekliyoruz. Tuzu ve bulyonu da koyup 15 dk. yüksek ateşte daha sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
TÖĞMEKEN
MALZEMELER
Yarım demet semizotu
1 diş iri sarımsak
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
Su
Tuz
Zeytinyağı
Pul biber
Nane
YAPILIŞI: Semizotunu bol suda güzelce yıkadıktan sonra nazikçe yapraklarını ayıklıyoruz. Ayıklanan yaprakları derin tencerenin içine alıyoruz, üzerine su ilave edip çıtırlığı gidene kadar biraz haşlıyoruz. Sonra suyunu süzüyoruz. Semizotu süzülürken yoğurt sosunu hazırlıyoruz. Yoğurdu azar azar su ekleyerek kaşık yardımıyla eze eze karıştırarak yumuşatıyoruz. Sonra tuz ve rendelenmiş sarımsağı da katıyoruz. Süzdüğümüz semizotunun yapraklarını da ilave edip karıştırıyoruz. Son olarak üzerine zeytinyağı gezdirip, kuru ya da taze nane, pul biber ilavesiyle süsledikten sonra servis ediyoruz.
LOKUR
MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı maya
4 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta
1.5 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİN:
200 gram haşhaş
1 su bardağı sıvı yağ
1.5 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI: İlk olarak süt, su, maya ve şekeri karıştırıyoruz. Daha sonra sıvı yağ, tuz ve un ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurumuzu 30 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurumuzu açabildiğimiz kadar açıyoruz. Haşhaş, sıvı yağ ve şekeri karıştırarak hazırladığımız iç harcı her yerine eşit miktarda sürüyoruz. Hazırladığımız hamuru rulo şeklinde sarıp 3 parmak eninde kesip önceden yağladığımız tepsimize diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derecede 20 dakika pişiriyoruz.