Tam da mevsimindeyken yaz meyveleri ile reçel yapma zamanı... Bugün sizin için erik, kayısı ve kavun reçelleri hazırladım. Umarım seversiniz. İyi haftalar.
KIRMIZI ERİK REÇELİ
MALZEMELER
15 adet iri kırmızı erik
2 su bardağından 2 parmak fazla şeker
Çeyrek limonun suyu
Yarım çay bardağı su
YAPILIŞI: Öncelikle eriklerimizi istediğimiz şekilde dilimleyelim. Ben elma dilimi şeklinde dilimledim. Üzerine şekeri ekleyip ağzını kapatalım ve 1 gün suyunu salmasını bekleyelim. Ertesi güne suyunu güzelce salan eriklerimize yarım çay bardağı su ekleyip ocağın altını iyice açalım. Kaynamaya başlayınca ocağı orta dereceye getirelim, yani çok harlı olmasın. 25 dakika kadar pişmeye bırakalım. Çıkan köpükleri kevgir yardımıyla alıp kaynatmaya devam edelim. Reçelin olduğunu nasıl anlayacağımızı şeftali reçeli tarifimde de yazmıştım. Bir bardak soğuk suyu alıyoruz, reçelimizden damlatıyoruz. Damlamız dibe kadar toplu inip dipte dağılıyorsa reçel olmuş demektir. Olmaya yakın yani 25 dakika sonunda limonumuzu ekleyelim. 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım. Daha sonra ağzını kapatalım ve reçeli koyduğumuz kavanozu ters çevirelim, tamamen soğuyana kadar bu şekilde bekletelim.
BADEMLİ KAYISI REÇELİ
MALZEMELER
1 kg kayısı
İstediğiniz miktar çiğ badem
600 gr şeker
1 su bardağı su
1/2 (yarım) limon
YAPILIŞI: Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz. Şekerini ilave edip, bir gün bekletiyoruz. Ertesi gün bademleri sıcak suya atıp süzdükten sonra kabuklarını çıkartıyoruz. Kayısı ve bademleri tencereye koyup, suyunu da ilave edip pişiriyoruz. Kıvamını alınca limonu ilave ediyoruz. 5 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz.
KAVUN REÇELİ
MALZEMELER
1 adet küçük kavun
1 kase toz şeker
Limon tuzu
Tereyağı
YAPILIŞI: Kavun reçeli yapmak için öncelikle kavun ufak ufak doğranır ve tencereye alınır. Üzerine toz şeker serpilip biraz sulanması sağlanır. Biraz sıvı hale geldikten sonra limon tuzu ve tereyağı eklenip kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte biraz kıvam alana kadar pişirilir. Sıcakken kavanozlara koyulup ağzı kapalı soğutulur.