Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Isparta’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Isparta sofrasına konuk oluyoruz. Isparta mutfağı; ülkemizdeki belli başlı yörelerin mutfakları kadar bilinmese de, her zaman geçiş yollarının üstünde bir şehir olması ve birçok farklı medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle oldukça zengin bir mutfak kültürünü içinde barındırmaktadır.

BAKLA BORANİ

MALZEMELER
1 kilo taze bakla
1 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
3 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kase sarımsaklı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz



YAPILIŞI:
İlk olarak baklalarımızı ayıklayıp ufak ufak doğrayalım. Sonra tenceremize 1 çay bardağı sıvı yağ ve ince kıydığımız soğanları ilave edelim. Pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine doğramış olduğumuz baklaları ekleyerek birkaç kez çevirip karıştıralım. Biraz da su ilave edelim. Baklalarımız yumuşayana kadar haşlayalım. Ardından 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ve 1 su bardağı bulgurumuzu katalım. Bulgurumuz suyunu çekinceye kadar pişirelim. Ocaktan indirip biraz soğuması için bekleyelim. Son olarak üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek karıştıralım.

BANAK

MALZEMELER
2 kg. kemikli but eti
1 parça dana kaval kemiği
10 su bardağı su
1 tutam tuz ve karabiber
3 adet pide



YAPILIŞI:
Derin bir tencerede kaynamakta olan suya kanı ve sinirleri temizlenmiş but eti ve kırılmış kaval kemiği konulur. Kaynama sırasında suyun üzerine çıkan ve 'kef' adı verilen istenmeyen kısım, kaşık veya kevgir yardımıyla toplanıp atılır. Etler elle ayrılabilecek kıvama geldiğinde tencereden çıkartılarak parçalara ayrılır. Diğer tarafta en az 12 saat bekletilen pide, lokmalık parçalara kesilerek yayvan bir tabağa tek kat olarak dizilir. Yeterli miktarda suyla birlikte etler pidenin üzerine dökülüp dağıtılır.

DİRGİT

MALZEMELER
2 su bardağı işlenmemiş buğday
1 çay bardağı fasulye
1 çay bardağı nohut
1 lt. su
Tuz
YAPILIŞI: Öncelikle tüm baklagilleri akşamdan veya 2 saat öncesinden ılık su ile ıslatınız. Ilık suda beklettiğimiz baklagillerin suyunu süzüp, kaynattığımız 1 litre su eşliğinde düdüklü tencereye alıyoruz ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişmeye bırakıyoruz. Pişen dirgite damak tadınıza göre tuzunu ilave edip, ezilmiş ceviz, limon ve arzu ettiğiniz baharatlar eşliğinde servise sunuyoruz.

YATIRTMA

MALZEMELER
6-8 adet orta boy patlıcan
500 gr. kıyma
3 adet domates
3 adet sivri biber
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
1 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI: Patlıcanlar alacalı soyularak kızartılır ve fazla yağı alınır. Tepsiye ya da yayvan bir tencereye dizilen patlıcanların uzunlamasına karnı yarılır. Soğan, sarımsak, kıyma, sivri biber ve domatesler kavrulur. İnce doğranmış maydanoz ilave edilir. Karabiber ve tuz da eklenerek hazırlanan iç malzeme bir kaşık yardımıyla patlıcanların içlerine doldurulur. Salça ve sıcak su karıştırılarak patlıcanların olduğu tepsiye dökülür, kısık ateşte ocakta ya da fırında pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA