Herkese merhaba, bugün arife günü. Bayram hazırlığı arifeden başlar diyerek, bayram sofralarının baş tacı, şerbetli tatlıların en sevileni ekmek kadayıfını evde yapmaya karar verdim. Bu bayram; hem ev yapımı ekmek kadayıfını tercih edebilir, hem de hazır satın aldığımız ekmek kadayıfını vişneli olarak hazırlayıp, bu sıcak günlerde serin serin servis edebilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI
MALZEMELER
1 tane küçük ekmek kadayıfı
1 litre su
800 gr. toz şeker
500 gr. vişne
3-4 damla limon suyu
Kaymak
YAPILIŞI: Şerbeti hazırlamak için su, şeker ve vişneyi bir tencereye koyalım. Diğer taraftan kadayıfı tepsiye alıp su ile ıslatalım. Fazla suyunu almak için temiz bir bez ile kadayıfın üzerine hafif hafif bastırabilirsiniz. Kaynayan şerbete limon sıkıp, beş dakika daha kaynatalım. Ardından kadayıfı ocağa alalım. Üzerine kepçe kepçe şerbet ilave edip, ateşte pişirelim. Pişirirken üzerine sürekli kenarlarına akan şerbeti dökelim. Kadayıf şerbetini iyice çekince kürdanla her tarafının pişip pişmediğini iyice kontrol edelim. Kadayıfı dilimledikten sonra vişne ve kaymak ile birlikte servis edebilirsiniz.
EKMEK KADAYIFI
MALZEMELER
KEK İÇİN MALZEMELER:
3 adet yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
KARAMELLİ ŞERBET İÇİN:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
ARA KREMASI İÇİN:
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
4 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri mikserle beş dakika çırptıktan sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırıyoruz. 170 derece önceden ısıtılmış fırında kapağını hiç açmadan 20 dakika pişiriyoruz. Kek soğuduktan sonra üç bardak şeker ve üç bardak kaynar su ile karamel hazırlıyoruz. Şekeri tencereye koyup kısık ayarda eritiyoruz, iyice sıvı hale gelince üzerine yavaş yavaş üç bardak kaynar su döküyoruz. Suyu kattığınızda şeker katılaşıyor, şeker tekrar eriyene kadar kaynatıyoruz. Krema için; Hindistan cevizi ve vanilya haricindeki tüm malzemeleri karıştırarak pişiriyoruz ve piştikten sonra Hindistan cevizi ve vanilya ekleyerek mikserle çırpıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan kekimizi enlemesine ikiye bölüyoruz, önce alt kısmı pişirdiğimiz tepsiye tekrar koyuyoruz. İlk sıcaklığı çıkmış karamel şerbetimizin yarısını alt kısma döküyoruz. Ortaya kremamızın hepsini döküp güzelce yayıyoruz. Üst kısmı da dikkatlice yerleştirilip kalan şerbeti de kekin her yerine gelecek şekilde döküyoruz. Mümkünse bir gece buzdolabında bekletiyoruz, üzerinde kaymak ya da krem şantiyle servis ediyoruz.
EKMEK KADAYIFININ PÜF NOKTALARI
Kadayıf ekmeklerinin, taze ve has undan yapılmış olmaları gerekir. Kadayıfın içinde düğme büyüklüğünde ve şeklinde hamur kalmış katı kısımların bulunmaması, ince ve her tarafı eşit kalınlıkta olması gerekir. Bayat kadayıflar, ısıtıldıklarında kırılarak dağılacakları gibi, has undan yapılmamış olan kadayıflar da yeteri kadar şişmezler. Kadayıf ekmeklerinin bir de tatlı yapmadan uzun müddet dayanabilen, gevrekleştirilmiş olanları vardır. Bunlara bayat ekmek denilemez, bu kadayıflar aynen gevrek yapar gibi, bir gün bayatlatıldıktan sonra tekrar fırına sürülerek kurutulmalıdır. Böylelikle uzun süre küflenmeden dayanabilir. Şerbetlendikten sonra, ocağın üzerinde çevirerek pişirilmelidir. Her tarafının piştiğini anlayabilmek için kürdan ile kontrol edilmelidir.