Kurabiyenin oluşumu tamamen şans eseri olarak ortaya çıkmış. Önceki dönemlerde kullanılmakta olan ve bir çeşit termometre görevi gören kurabiyeler; hamur şeklinde hazırlanarak ekmek fırını ve benzeri alanlarda, ekmekleri fırına sürmeden önce fırının ısınıp ısınmadığını kontrol etme amaçlı yapılmaya başlanmış. İlk olarak ısı ölçmede ve fırının sıcaklığını kontrol etmekte kullanılan kurabiyeler, sonrasında ise ilk olarak M.S. 7'nci yüzyılda çikolatalı ve benzeri şekilde denenmeye başlanmış. Sonrasında ise 17'nci ve 18'inci yüzyılda sürekli olarak değişik şekillerde ve tatlarda üretilerek günümüze kadar gelmiş.
HER KÜLTÜRÜN GÖZBEBEĞİ
Her ülkenin kendi geleneğine ve damak tadına hitap eden kurabiye çeşitleri bulunmaktadır. Her ülke kendi kurabiye malzemelerine farklı farklı maddeler katarak kendine özgü tarifleri ve malzemeleri ön plana çıkarmaktadır. Örnekle açıklayacak olursak; Hollanda ve Almanya'da bol tereyağlı kurabiyeler üretilmekte iken Amerika'da ise bol çikolatalı kurabiyeler daha fazla üretilmektedir. Kurabiye'nin çeşit ve farklılıkları, giderek gelişen teknolojimiz sayesinde daha farklı bir boyut kazanmıştır.
Çikolata parçacıklı kurabiyenin mucidi ise Ruth Wakefield olarak bilinmektedir. Ev yapımı kurabiye olan çikolatalı kurabiye yaparken çikolatasının bittiğini fark eden Wakefield, bunun yerine bir markanın kalıp çikolatasını kullanmaya karar verir. Wakefield bu sayede kaza sonucu ABD'nin en sevilen çikolatalı kurabiyesini icat etmiş olur.
Ülkemizde kurabiyenin ilk kez Osmanlı döneminde yapıldığı ve saray mutfağında da yerini aldığı bilinmektedir. Hatta Osmanlı'nın kendine has kurabiyeleri bulunmaktadır.
NEFİS KURABİYELER İÇİN PÜF NOKTALARI
TEREYAĞI MI, MARGARİN Mİ?
Ağızda dağılan kurabiyeler yapmak için margarin mi yoksa tereyağı mı kullanmak gerekiyor? Elbette margarinle kurabiyeler yapabilirsiniz, ancak nefis bir kurabiye için mutlaka tereyağı kullanmanızı öneriyoruz. Tereyağının içinde bulunan su oranı, kurabiye hamuru için idealdir.
KABARTMA TOZU ZORUNLU MU?
Kurabiye yaparken kabartma tozu kullanmak zorunda mıyız? Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
AĞIZDA DAĞILAN KURABİYE NASIL YAPILIR?
Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, sirke ekleyin. Börek, poğaça, kurabiye gibi hamur işlerinin kurtarıcısı olan sirke, kurabiye yapmanın en önemli püf noktalarındandır. Hamuruna 1-2 damla sirke koyarak farkı anlayabilirsiniz.
TOZ ŞEKER Mİ, PUDRA ŞEKERİ Mİ?
Kurabiye yaparken genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; pudra şekerinin miktarıdır.
Eğer pudra şekeri kullanmaya karar verdiyseniz, tarifteki toz şeker miktarının yarısı kadar pudra şekeri kullanmanız gerekir. Bununla birlikte un, şeker, kabartma tozu gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanmalısınız.
KURABİYE PİŞİRME DERECELERİ
Her kurabiyenin pişme derecesi ve süresi aynı değildir. İnce kurabiyeleri 160 dereceli fırında 7-8 dakika pişirmek, hafif kalınlıkta olan kurabiyeleri 165 dereceli fırında 10 dakika pişirmek genelde yeterli oluyor.
Kurabiyeleri pişirirken ara sıra kapağını açmadan kontrol edin. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırını kapatabilirsiniz. Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur.
Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
KURABİYE UZUN SÜRE NASIL SAKLANIR?
Kurabiyeleri taze taze saklamak için uygulanabilecek ilk yöntem elma yöntemidir. Hazırladığınız kurabiyeleri saklarken yanına iki dilim kabuklu elma koyun. Elma kabukları sayesinde tam 2 hafta kurabiyelerinizi taze taze yiyebilirsiniz. Hazırladığınız kurabiyeler yumuşak kurabiyeyse, hava geçirmeyen bir saklama kabına koyduğunuzda beş güne kadar tazeliğini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz.
Saklama kabında katılaşan kurabiyelerin dokusunu onarmak içinse bir dilim esmer ekmeği saklama kabına kurabiyelerinizin üzerine gelecek şekilde koyabilirsiniz. Her gün ekmeği değiştirmeyi unutmayın. Hazırladığınız gevrek kurabiyeler içinse, saklama kabınızın hafifçe hava alacak şekilde olmasında bir sakınca yok. Cam kavanozlar ve mantar kapaklı seramik kaplar, gevrek kurabiyelerinizi saklamak için idealdir. Bir parça kağıdı saklama kabınızın tabanına koyarak nemi emmesini ve kurabiyelerinizin her zaman gevrek kalmasını sağlayın. Kurabiyeleri dondurucunuzda saklamak için önce fırın tepsisine dizerek dolapta dondurun. Daha sonra aralarına yağlı kağıt koyarak hava almayan saklama kaplarında dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.
KURABİYELERİM NEDEN ÇATLIYOR?
Kurabiyeler çatlıyor ise bunun üç sebebi olabilir:
Karbonat veya kabartma tozunu ölçüsünden fazla kullanmış olabilirsiniz.
Kurabiye hamurunuzun kıvamını tutturamamış olabilirsiniz.
Kurabiye hamurunuzun malzemelerini iyice yoğuramamış olabilirsiniz.
TAHİNLİ KURABIYE
MALZEMELER
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım veya 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Kurabiyeye başlamadan önce fırını açıyoruz. Un hariç bütün malzemeleri karıştırıyoruz sonra unu ekliyoruz. Kıvamlı hamur olduğunda şekil veriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip, 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.