Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; sağlıklı ev yapımı ekmeklere yer veriyorum. Ben mercimek ekmeğini iki günde bir yapıyorum. Hem lezzetli, hem şişkinlik yaşatmıyor hem de çok sağlıklı. Kurutulmuş domates, biberiye, sarımsak, karamelize soğan, fesleğen gibi çeşnilendirebildiğimiz bu ev yapımı ekmekler, sağlıklı birçok besini bir arada barındırıyor. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
KARABUĞDAYLI MISIR UNLU EKMEK
MALZEMELER
2 su bardağı glütensiz karabuğday unu
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karbonat veya yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
YAPILIŞI: Bir kaba unu, mısır ununu, tuzu ve kabartma tozunu koyup iyice karıştırıyoruz. Üzerine zeytinyağı ve azar azar suyu ilave edip yoğuruyoruz. Yağladığımız kaba eşit şekilde döküyoruz ya da çok az un ilavesiyle ekmek şeklini veriyoruz. Sonra üzerine elimizle su sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında bir saat pişiriyoruz. Ekmeğimizi bir süre dinlendirip servis ediyoruz.
MERCİMEK EKMEĞİ
MALZEMELER
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet yumurta
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Mercimekleri bir gece önce suda bekletiyoruz. Ertesi gün süzüyoruz, üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz. Hamuru yağlanmış cam fırın kabına koyuyoruz, 180 derece fırında pişiriyoruz.
CEVİZLİ MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER
1 kg. mısır unu
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı un
Su
Ceviz
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp üzerine bir su bardağı kaynar su döküp karıştırıyoruz. Yavaş yavaş az miktarda kaynar su ilave edip yoğuruyoruz. Suyu az az ekleyerek kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Fırın tepsisini ya da kek kalıbını yağlıyoruz. Üzerine un serpiyoruz ve ekmeği yayıyoruz. Üzerine hafif un serperek 190 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.