İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Manisa'da şahane bir iftar sofrasına konuk oluyoruz. Ege Bölgesi'nin ikinci büyük ili olan Manisa, verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle "Magnesia ad Sipylum" olarak anılmıştır. Tarım yaygındır. Sanayileşme hızı bakımından Türkiye'nin üçüncü kenti unvanına sahiptir. Bakalım bizleri bu enfes Manisa sofrasında hangi lezzetler bekliyor?
ALAŞEHİR KAPAMA MANTI
MALZEMELER
2 su bardağı un
Yarım su bardağı su
Bir çay kaşığı tuz
2 su bardağı kadar et veya tavuk suyu
250 gram dana kıyma
Yarım demet maydanoz
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
Yeteri kadar zeytinyağı
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI: Un, tuz ve suyu karıştırarak mantı hamuru kıvamında hamur elde edin. İyice yoğurup dört parçaya koparın ve her birini beze yapıp ince olarak açın. Dört santimlik kare parçalara kesin ve her birinin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Hamurları bu şekilde dinlendirirken başka bir yerde soğanı rendeleyip içine baharatları, tuzu ve kıymayı ekleyip yoğurun. En son maydanozu incecik kıyıp ekleyin. Kare hamurların ortasına bir parça koparıp yerleştirin ve hamuru kıymanın üzerine bohça gibi sıkıca bastırarak kapatın. Derin bir kızartma tavasına sıvı yağ koyup yağ iyice ısındığında hazırlanan bohçaları içine atıp kızartın. Derin bir servis tabağına yan yana sıralayıp üzerine çok sıcak olan tavuk veya et suyunu döküp 5 dakika kadar dinlendirin ve sıcakken yoğurt eşliğinde servis yapın.
BÖRÜLCE TARATOR
MALZEMELER
500 gr. börülce
6-8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon
Tuz
YAPILIŞI: Tencereye suyu koyuyoruz ayıklanmış börülceleri içine atıyoruz. Börülceleri istediğiniz küçüklükte doğrayabilirsiniz ama orjinali büyük olmasıdır. Sarımsakları eziyoruz. Tuz ekleyip karıştırıyoruz. İçine yağı yavaş yavaş ekleyerek sarımsakları yedirerek çırpıyoruz. En son limonu sıkıp karıştırıyoruz. Limon miktarını isteğe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. 1 çay bardağı su ilave edip tabağa aldığımız börülcenin üzerine döküyoruz.
KULAK ÇORBASI
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Aldığı kadar su
Yeteri kadar tuz
KÖFTE İÇİN:
100 gram yağsız kıyma
2 çorba kaşığı irmik
Yarım rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
Terbiye için: 1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
ÜZERI İÇİN:
Pul biber
1 çorba kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Hamur için un, yumurta ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip, kulak memesinden biraz daha sert kıvamda bir hamur hazırlayın. Yarım saat buzdolabında dinlendirip, mantı hamuru inceliğinde açın. Daha sonra küçük kareler halinde kesin. Birbirlerine yapışmaması için unlayın. Fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kuruyana kadar kızartın. Köfte için kıyma, irmik, soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Nohut büyüklüğünde minik köfteler yapıp, az miktarda sıvı yağda kızartın. Tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatın. Hamur ilave edip, 6-7 dakika pişirin. Terbiye için yumurta, un ve yoğurdu iyice çırpın. Çorbanın suyundan 3-4 çorba kaşığı alıp terbiyenin içine ilave edin. Karıştırıp yeniden tencereye ekleyin. Karıştırarak kaynatın. Tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Servis tabaklarına alıp, üzerlerine köfte ekleyin. Üzeri için pul biberi tereyağında yakıp, çorbanın üzerine gezdirin.
ŞEKERLI PİDE
MALZEMELER
500 gram un
2-2.5 su bardağı ılık su
Bir çay kaşığı tuz
400 gram çifte kavrulmuş Hun tahin
400 gram şeker
YAPILIŞI: Un, su ve tuz ile, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım. Yarım saat dinlendirdiğimiz hamuru dört eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı oklava yardımıyla yarım parmak kalınlığında açalım. Tahini sürüp toz şeker serpelim. Ardından rulo yapıp tekrar daire şekli verelim. Bir santimetre kalınlığında açıp üzerine tekrar tahin sürelim. 180 derecede ısıtılmış fırında 20- 25 dakika pişirelim.
MANTAR TATLISI
MALZEMELER
1 paket Vera margarin
2 yumurta
1 paket Dorbi hamur kabartma tozu
1 su bardağı Petek pudra şekeri
3 yemek kaşığı irmik
3 su bardağı un
ŞERBET İÇİN:
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
YAPILIŞI: Bir kapta oda sıcaklığında bekletilmiş margarin, yumurta, pudra şekeri, şeker, irmik karıştırılır. Daha sonra karışan malzemelerin içine un ve kabartma tozu ilave edilir. Hamur kendini toplayıp şekil alıncaya kadar yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde yuvarlandıktan sonra boş soda şişesi ile şekil verilir. 120 derecede 20-30 dakika pişirilir. Bir tencerede 2.5 su bardağı şeker ve 2.5 su bardağı şerbet kaynatılır. Her ikisi de ılıkken şerbetlenir.