Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

Karantina konserleri anı olarak kalır gelecek dijital platformda

Covid 19 sebebiyle müzik camiası da evlerine kapandı. Takipçileriyle aralarındaki bağı koparmamak için dijital konserler düzenliyorlar, canlı müzik yayınları yapıyorlar. Tabii ki bu günler geçecek ama her şey normale döndüğünde sektörde nasıl bir değişim yaşanacak? Geleneksel müzik anlayışı yerini dijital anlayışa mı bırakacak? Bu soruları sektörün önde gelen isimlerine sorduk...

CENGİZ ERDEM (Avrupa Müzik Grup Genel Müdürü)
'Markalar online projelere yatırım yapmaktan korkmasın'
"Sanatçılarımız evden, kendi imkanlarıyla konser vermeyi deneyip çok da başarılı oldular. Gelişen teknolojinin imkanlarını günümüz acil şartlarına uyumladılar. Elbette yıllar önce bu yapının adımları atılmıştı. Bugün çoğu iyi konumda olan genç sanatçılarımız, müzik sektörüne ilk adımlarını hep sosyal mecrada atmış, kitlelere ulaşmış, yapımcıların da ilgisini çekmişti. Biz de bu konuda özel bir departman kurduk, ciddi yatırımlar yapmaya da devam ediyoruz. Hangi mecrada olursa olsun; dijital her zaman doğru mecradır. Bu konserlerin gelecekte ücretli platformlarla daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Markalar, reklam verenler ve sektörümüz yatırım yapmaya korkmasın, gelecek dijital konserlerde."

POLAT YAĞCI:
(Poll Production Yönetim Kurulu Başkanı):
'10 ayrı canlı müzik yayınından biri seçilebilecek'
"Çok yakın geçmişte CD'yi neredeyse hayatımızdan tümüyle çıkaran ve bizi dijital platformlarla tanıştıran bu süreç, şimdi bizi başka bir noktaya taşıyor. Evde kalmamız gereken şu günlerde sıkça izlediğimiz canlı konserler, aslında zaten gelmekte olanı hızlandırdı sadece. Nasıl bazı ücretli dijital platformlar sinemayı evlere taşıdıysa, yeni dönemde bu müzik için de geçerli olacak. Belki bu söylediğim üzücü ama canlı konserler çok azalacak. Biz yaklaşık 4 ay önce hazırlanmaya başladığımız dijital müzik platformumuzla, bu sürecin öncüsü olmak için çalışıyoruz. Artık canlı konserler çok iyi bir ses ve görüntü kalitesiyle müzikseverlerin evlerine, hatta ceplerine kadar girecek. Aynı anda, 10 salonda 10 ayrı canlı konser arasından seçim hakkına sahip olacak izleyici."

SAMSUN DEMİR (DMC Genel Müdürü)
'Bu ev konserleri hatıra olacak'
"Böyle bir dönemde sanatçıların Instagram aracılığıyla konserler yapmasını çok olumlu buluyorum. Elbette bu günler de geçecek. "Hatırlar mısınız o günlerde sanatçılar evlerinden konserler veriyordu, izliyorduk" diyeceğiz. Bugünlerde yaşadığımız bir sürü şey geride kalacak. Bu konserlerin bu özel günlere özgü olacağını ve devam etmeyeceğini düşünüyorum."

Ölmeyen eserler ve sanatçılar...

Bugün size bir dönemin ekol isimlerinden Tanburi Cemil Bey'den bahsetmek istiyorum. Türk müziğine olan ilgimi takip edenler bilir. Tabii o kıymetli isimlere olan saygımı ve sevgimi de... İşte o isimlerden biri de dönemine bir ekol olarak ismini yazdıran, 10 yaşında müzik aletleri ile tanışıp hayatının büyük kısmını müzikle dolduran Tanburi Cemil Bey. Yazsak sayfalar sürecek bu müzik insanının 'Çeçen Kızı' adlı eserini geçtiğimiz günlerde TRT'de program yapan Serkan Çağrı ve Elif Buse Doğan'dan dinledim. Biraz içimize döndüğümüz şu zor günlerde ne de güzel geldi... İyi ki onlar bu müzikleri yapmış ve iyi ki onları yaşatanlar var...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA