Bu yıl 60'ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali, 60 yıllık festivali 4 yılda nasıl yok ettiler sorusunun cevabıyla gündemde.
Bir festival nasıl rezil edilir? Yarışmasına katılsalar açık ara birinciliği garanti ederler. Neden derseniz festivalin 3 maddede vizyonsuzluğunu şöyle açıklayabilirim.
1- Kriz yönetimlerinin olmaması en önemli konu, daha önce de bu yıl yaşanan olayın benzeri oldu. Yine aynı şekilde paralize oldular yönetemediler, kifayetsizliğin resmini sergilediler.
Bu yıl kriz neden çıktı hatırlayalım. Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılan "Kanun Hükmü" belgeseli, tepkiler sonucu yarışmaya geri alındı. Karar sonrası açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, festivalden çekildiklerini açıkladı. Bu filmi en başta seçerken festivali düzenleyenlerin aklı neredeydi? Aynı krizi geçmiş yıllarda yaşamış biri olarak kabul edip çıkarmak sonra geri almak nedir? İtirazlar sonucu yeni bir karar alarak "Kanun Hükmü adlı belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarıyoruz" dediler. Çocuk oyuncağına çevirdiler festivali. En sonunda da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin iptal edildiğini duyurdu. Güler misin ağlar mısın?
2- Belediye başkanı tüm seçim kampanyasını Antalya Film Festivali üzerinden yürüttü. Siyasetle festivali karıştırmak en temel sorunlardan biriydi. Toplantılarda "En çok alkışı, festivali halka indireceğimi söylerken alıyorum" diyordu. Bir kere festival halka inmez, çıkar. Halk alt sınıf değildir, halka indireceğim diye diye festivali yok etti.
3- Uluslararası bir markaydı o festival. Artık kimse takip etmiyor, yarışmaya katılmak istemiyor. Neden derseniz, bütün prestijini yitirdi. Ayağa kalkmak için de bir plan yapılmadı. Eş dost ahbapla iş yaparsan ancak bu kadar oluyor. Bir diğer önemli madde, eş dost, ahbap ilişkilerinden kurtulup profesyonel kişilerle iş yapmak. Bu arada bir piyano festivali vardı, ne oldu ona?
ANDY WARHOL'U KAÇIRMAYIN!
20. yüzyılın en tanınmış ve etkili pop art sanatçılarından biri olan Andy Warhol'un eserleri, İstanbul'da ziyaretçilerini bekliyor. Warhol'un 125 eserine yer verilen sergi, 29 Şubat'a kadar İstanbul Lale Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.
Sergide yer alan 10 eser ise Beyoğlu Kültür Yolu Etkinlikleri kapsamında 30 Eylül'den itibaren 2 hafta boyunca Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sanatseverlerle buluşacak.
Pop art akımının önde gelen temsilcilerinden Warhol, sanat dünyasına getirdiği radikal yaklaşımlarla tanınıyor. Pittsburgh'da 1928'de doğan Warhol, Slovak göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Sanat kariyerine ticari illüstrasyonlar yaparak başlayan Warhol, zamanla modern sanat dünyasının renkli isimlerinden biri oldu. Eserleri hem eğlenceli hem etkilidir, kaçırmamanızı öneririm.
MÜZEDEN ÇALINAN ESERLER
British Museum, 16 Ağustos'ta depolarda tutulan birçok eserin çalındığı, kaybolduğu ve zarar gördüğü haberiyle gündeme gelmişti. Sorumluların adı ve kaybolan eserlerin sayısı belirtilmezken, kısa süre sonra kayıp, çalıntı ve zarar gören eser sayısının yaklaşık 2 bin olduğu ortaya çıkmıştı. Akıl almaz bir olay. Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında 30 yıldır müzede çalışan küratör Peter Higgs, olayın sorumlusu olarak temmuzda işten çıkarılmış, bazı çalınma olaylarının ise yıllardan beri var olduğu belirlenmişti.
ABD'nin Los Angeles kentindeki bir galeride de sergilenen 1.5 milyon dolar değerindeki tarihi Japon Buda heykelinin geçen hafta çalındığı ve hırsızlık anının güvenlik kameralarına yansıdığı ortaya çıktı. Bu çalınma haberlerinin peşi sıra gelmesi pek tesadüf değil gibi yine planlı bir operasyon yürütülüyor sanki, ilerleyen günlerde ne olduğunu daha iyi göreceğiz.