Televizyonda insan sağlığı için tehlike yaratabilecek ürünlerin fütursuzca reklam edilmesini eleştiren yazımız, büyük destek gördü.
Köşemize bilgi desteği veren Farmakolog Dr. Ayşe Gürel'in de bu konuda söyleyecekleri var:
"Sayın Yüksel Aytuğ, uzmanlık alanı farmakoloji yani ilaç bilimi olan bir hekim olarak, 27 Temmuz'da köşe yazınızda belirttiğiniz büyük bir sorunun çözümüne katkıda bulunmaya çalışacağım.
Türk halkı televizyon ve internette sürekli olarak bitkisel ürün bombardımanına maruz kalıyor. Bu reklamlar, merak duygusu ve deneme isteği uyandırıyor. Halkımız bu ürünlerle ilgilendiği zaman; önce aktif maddesi nedir bunu öğrenmeye çalışmalı. Öğrendikten sonra aile hekimine danışmalı veya o aktif madde hakkında bilgi veren reklamlardan bağımsız olan bilgi kaynaklarına ulaşmalı.
Okuyucunuzun sorduğu hamam otu, diğer adıyla zırnık bir bitki değil, adı arsenik olan kimyasal bir maddedir. Tüyler temizlendikten sonra çıkana kadar her gün sürülüyor, çıkan tüyler temizlenip yine günlerce tüyler bitene kadar her gün sürülmeye devam ediliyor. Yani zehirli bir madde, her gün vücudun en geniş alanı olan cilde veya en hassas bölgelere sürekli uygulanıyor.
Amaç; kıl köklerini tahriş ederek ortadan kaldırmak. Fakat deriyi incelterek dayanıklılığını azaltılıyor. Bu arada hamam gibi kapalı ve su buharına maruz kalınan ortamlarda akciğerler, solunum yoluyla arsenik gibi zehir özelliği olan bir maddeye maruz kalabiliyor. Hatta bu durum ölümlere neden oluyor. Oysa doktorun yazdığı merhem bile kısıtlı bir zaman için dikkatle kullanılmalıdır.
Okurunuzun başvurduğu çok sayıda resmi makamdan cevap alamamasının nedeni ise yetkililerin bu konuyu araştırmak ve doğruyu aktarmak konusunda hevesleri olmaması veya yeterli bilgi kaynaklarına ulaşmamasıdır.
Bitkisel ürün reklamlarının bu kadar baskın olduğu günümüzde, halkın ilaca karşı güvenini sarsma çalışmalarına karşı, ilacın değerini hatırlatan bir kitap çalışması içindeyim.
Adı İlaca Dair Her Şey olan bu kitapta halkımızın bitkisel ürünler hakkında objektif bakış açısına kavuşmalarını hedefledim. Köşe yazınızda okuduklarım, kitabın ne kadar gerekli olduğuna dair bana cesaret verdi. Okurunuz Behiye Özen'in belirttiği gibi yaptığınız şey çok önemli."