Yakından Kumanda'ya ulaşan E-mail, mektup, faks ve telefonlarda "Yüksel Bey biz sizi Akademi Türkiye'de tanıdıktan sonra köşenizi okumaya başladık" diyenler çoğunlukta. Belli ki "yeni nesil Yakından Kumanda okuyucuları" hızla artıyor. Eskiler bilirler ama aramıza yeni katılanlar için "reyting" kelimesinin ne anlama geldiğini ve bazı günler sayfamızın tepesinde gördüğünüz "Reytingmetre" köşesinin ne işe yaradığını anlatmak istedim.
HAYATİ ÖNEMİ VAR
Efendim, ülkemizde televizyon programlarının izlenme yoğunluğunu AGB Anadolu adlı bir şirket ölçer ve alıcı cihazlarında "peoplemetre" denilen ölçüm sistemi bulunan 2496 kişilik "denek grubundan" gelen verileri raporlarlaştırır. Bu raporlar hangi programın ne oranda ve kimler tarafından izlendiğini ayrıntılarıyla ortaya koyar. İşte "Reytingmetre" de bu bilgilerin bir bölümünü sizinle paylaşan bir köşecik. Peki buradaki kelimeler ne anlama geliyor?
REYTİNG NE DEMEK?
İlk 100: Ölçüm listesinde bir önceki gün en çok izlenen 100 programın sıralı halidir. Total grubu: Tüm izleyici gruplarını kapsayan, genel izleyiciler. A/B grubu: Gelir, eğitim ve sosyal statü olarak en üstte yer alan izleyici kitlesi. İzlenme oranı (reyting): O anda sisteme bağlı tüm televizyonlarda her 100 kişiden kaçının o programı izlediğini gösteren sayılardır. (Parantez içindeki ilk sayı) İzlenme payı (share): O anda sisteme bağlı ve "açık halde" bulunan televizyonlarda her 100 kişiden kaçının o programı izlediğini gösteren sayılardır. (Parantez içinde belirtilen ikinci sayılar) "Tkr" kısaltması ise o programın en az ikinci kez ekrana geldiğini, yani "tekrarının yayınlandığını" ifade eder. Peki bugün sayfada "Reytingmetre" yerine neden "Reyting Arenası" var? Malum, hafta sonları gazetemiz erken baskıya giriyor. Bu nedenle AGB'nin reyting sonuçları zamanında elimize ulaşmıyor. Böyle olduğunda reyting sonuçları yerine, günün "reyting tahminleri"ni veriyoruz. İşte, televizyon programlarının kaderine hükmeden, elindeki keskin kılıcıyla "kopartacak baş arayan" Reyting Hazretleri'nin eşgali budur...