Avrupa Komisyonu'nun 2010 yılından bugüne, özellikle çevrenin korunmasını, yaşam kalitesinin mükemmelliğini ve ekonomik büyümeyi, birbiriyle uyumlu bir şekilde buluşturan kente "Avrupa Yeşil Başkenti" (European Green Capital) unvanını verdiğini yazmıştım.
2010 yılında ilk Avrupa Yeşil Başkenti Stockholm olmuştu. Bu unvan 2011 yılı için Almanya'nın liman kenti Hamburg'a verilmişti. Aynı unvan 2012'de İspanya'nın Vitoria-Gasteiz, 2013 yılında ise Fransa'nın Nantes şehirlerine verilecek. Avrupa Yeşil Başkenti Ödül Programı'na, AB üyesi ülkelerin yanı sıra, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı aday ülkelerin, 200 binden fazla nüfusa sahip olan kentlerinin başvurabildiğini yazmıştım.
Ayrıca EXPO 2020 için, Türkiye resmi adayı olmak isteyen İzmir'in de, kendisine bu büyük hedefi ile bütünleşecek şekilde, kenti motive edecek yeni yollar açması gerektiğini vurgulamıştım. Önümüzdeki yıllarda, Avrupa Yeşil Başkenti ünvanı kazanmak için çaba göstermenin EXPO 2020'nin bir alt başlığı olarak, İzmir'e yeni bir ufuk açacağını belirtmiştim. Sevgili okurlardan gelen mesajlar, bu konuyu gündemde tutma talebini içeriyor. Okurlarımızın bazı sorularına yanıt olarak, "Avrupa Yeşil Başkenti" girişiminin temel amacının; "Avrupa'daki kentsel ortamı iyileştirmek" olarak tanımlandığını yazabilirim. Bu tablo, nüfusunun yüzde 80'inin kentlerde yaşadığı Avrupa için, kentsel yaşam kalitesinin artırılmasıyla bütünleşiyor. Bir Avrupa kentinin, 'yeşil başkent' olabilmesi için, üç kriterle uyum göstermesi zorunlu. Çevresel standartlarda istikrarlı bir eğilim göstermesi.
Çevre koşullarını sürekli iyileştiriyor olması. Bunlarla bütünlüklü 'sürdürülebilir kalkınma'ya yönelik hedefler taşıması ve yaşam kalitesi yüksekliği. Avrupa Yeşil Başkenti'nin, bu kıstaslarıyla süreklilik içerip, Avrupa'daki diğer kentler için 'ilham kaynağı' olması amaçlanmış. Bu unvan, mutlu ve güzel kentler yaratmak için çok iyi ödüllendirme. Bir kent kafasına, bu konuda 'rol modeli' olmayı koyarsa, yeni tanımlanmış bu alanda ilerleyebilir. Elbette bu rol model olma iddiası ve hevesi, İzmir için de geçerli. İzmir de, isterse ve bu alanda çalışırsa, "Avrupa Yeşil Başkent" unvanını kazanması imkansız değil.