Cemil Topuzlu, 1912'de İstanbul belediye başkanı olunca halkın rahatça dinlenip, eğlenebileceği parklar yaptırmak için harekete geçti.
Günümüzdeki hemen hemen herkesin uğradığı Sultanahmet Parkı'nı yaptırdı. Topkapı Sarayı'nın bugünkü Gülhane Parkı tarafında kalan bölümü bostan tarlası ve mezbelelikti.
Cemil Topuzlu, insanların çok rahat gelebileceği merkezi bu bölgeyi hem düzeltmek hem de bir park yapmak istedi. Ancak burası hazine-i hassa idi ve sarayın bir parçasıydı. Dönemin hükümdarı Sultan Mehmed Reşad'dan, İstanbul Belediyesi için burasını istedi. Ancak padişah, "Başka kişilere kötü örnek olur, zira sana burayı verirsem herkes hazine-i hassadan bir yer ister durur" cevabı ile geri çevrildi. Belediye başkanı padişahın ret kararına rağmen pesetmedi ve İstanbul merkez kumandanı Cemal Paşa ile İçişleri Bakanı Talat Paşa'yı devreye sokarak araziyi park yapmak için aldı. Sultan Mehmed Reşad araziyi ticari bir faaliyet yapılmaması, belediyeye herhangi bir gelir temin edilmemesi ve parkın sadece halkın gezmesi için bahçe olarak kullanılması şartıyla vermişti.
1913 Temmuz'unda Gülhane'de açılan bahçede içki satma izni talep edildi. Fakat bu talebe pek sıcak bakılmadı. Şeyhülislam Esad Efendi bu konuda şöyle bir fetva verdi: "İçki kullanımı şer'an haram olup mukaddes mekânlar civarında satılması ise caiz değildir.
Topkapı Sarayı dahilinde açılmış olan bahçe saraydaki kutsal emanetlere yakın olduğundan orada içki satılması Müslüman efkâr-ı umumiyesi üzerinde fena bir tesir meydana getireceğinden izin verilmesi uygun değildir". Belediye'de de Gülhane bahçesinin, Taksim ve Tepebaşı bahçelerinden farklı olduğu için orada içki satılamayacağını savunmuştu.
Taksim ve Tepebaşı bahçeleri belediyeye gelir sağlamak üzere açılmış parklardı.
Halbuki Topkapı Sarayı bahçesi halkın gezip hava alması amacıyla vücuda getirilmiş, hatta giriş ücreti alınmaksızın herkese serbest bırakılmıştı.
Sultan Mehmed Reşad tarafından gelir elde etmek için kullanılmaması şart koşulduğundan bahçede kahve ve şerbet içilmesine dahi izin verilmiyordu.
Bu yüzden saray bahçesi sayılan bu yerde içki içilmesine ruhsat verilmedi.