İkinci Abdülhamid'in bilinmeyen özellikleri
Uyumadan polisiye kitabı okutur
İkinci Abdülhamid, kendisinden önceki iki padişah tahttan indirildiği için güvenliğe son derece önem verirdi. Sultan Abdülhamid'in şahsi güvenliğini ise Yıldız Sarayı'nda padişaha bağlı askerlerden oluşan muhafız bölüğü sağlardı.
İkinci Abdülhamid dönemi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Vahdettin Engin'in eserlerinden bu konuyu teferruatıyla öğreniyoruz.
SÖĞÜT ALAYI
İkinci Abdülhamid Yıldız Sarayı'nın duvarlarının çevresinde, Ertuğrul ve Orhaniye kışlalarını yaptırtıp, 15 bin asker yerleştirtmişti.
Kışlalardaki askerlerin çoğunluğu Arnavut, Boşnak ve Arap'tı.
Yıldız Sarayı'ndaki muhafızların içinde en ilgi çekici olanları ise Osmanlı hanedanının mensup olduğu Karakeçili aşiretinden Türkmenler'in oluşturduğu "Söğüt Alayı" idi.
Söğüt Alayı 200 kişiden oluşan bir süvari birliğiydi.
Sultan, Söğüt Alayı'na alınacak muhafızların, Ertuğrul Gazi ile Söğüt'e gelmiş ailelere mensup, çok iyi ata binen, güzel ahlaklı, beş vakit namazını kılan, kendi işi ile uğraşan, mazbut, yakışıklı ve boylu poslu kimseler olmasını emretmişti. Askerler sakallı veya sakalsız olabilirlerdi. Sakallıların sakalı kesilmez fakat bakımlı tutmalarına dikkat edilirdi. Aşiret mensupları İkinci Abdülhamid'in özel muhafızlığını yapacaklarından, hizmetleri sürekli olacak ve memleketleri ile ilişkileri kesilecekti. Bu yüzden muhafız olacakların kendi arzu ve istekleriyle gelmesi önemliydi. Seçilen muhafızlar, emirlere son nefeslerine kadar mutlak itaat edip, padişaha sadakatle hizmet edeceklerine dair Ertuğrul Gazi'nin Türbesi'nde yemin ederlerdi.
SHERLOCK HOLMES SEVERDİ
Sultan Abdülhamid, Karakeçililer'den oluşan muhafızlarına çok güvenir, Söğüt Alayı'ndan sitayişle bahseder ve onlara "öz hemşerilerim" derdi. Sultanın Karakeçililer'e itimadı herkesten fazlaydı. Bu yüzden her gece yattıktan sonra İkinci Abdülhamid'in yatak odasının dışında bir haremağası ve Karakeçili aşiretinden bir muhafız bulunurdu.
Sultanın ilginç alışkanlıklarından biri de yatağına uzandıktan sonra uykuya dalmadan kitap okutturması idi. Ayak ucuna bir paravan konur ve Esvapcıbaşı İsmet Bey kendisine kitap okurdu. Sultan daha çok polisiye, cinayet ve macera romanlarına düşkündü. Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes serisi başta olmak üzere İkinci Abdülhamid için Fransızca ve İngilizce'den yüzlerce roman çevrilmiştir.
Bunların çoğu da günümüzde kütüphaneler ve Osmanlı Arşivi'nde yazma halde bulunmakta.
Kendi ifadesi ile kitap okutturmak sultana ninni gibi geliyordu.
Gündüzleri kafasını meşgul eden işlerin ağırlığından kurtulmak, zihnini başka taraflara sevk edip düşüncelerden kurtulmak ve rahat uyuyabilmek için kitap okutuyordu.