Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Mesleki eğitimde yeni dönem

Her alanda ihtiyaç duyulan kalifiye eleman için illerde mesleki eğitim kurulları oluşturuldu. Eğitim, her sektörün ihtiyacına göre yapılacak. Öğrenciler eğitimin büyük kısmını işbaşında geçirecek. Yeni yasa ile çıraklık da artık örgün eğitimin içinde olacak…

EĞİTİM İŞBAŞINDA YAPILACAK
Türkiye'de gerek sanayi gerek KOBİ'ler kalifiye işgücüne büyük ihtiyaç duyuyor. Şu anda birçok alanda eleman açığı bulunurken gençlerin mesleki eğitime yönlendirilmesi ve bunun sektörlerin ihtiyacına göre yapılması büyük önem kazandı. Bunun için hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Çalışma Bakanlığı yeni projelerle sektörlerin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirilmesi için atağa kalktı. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılırken işbaşı eğitimleri hızlandırıldı. Çıraklık sisteminin de örgün eğitimin içine alınmasıyla birlikte yeni dönem de başlamış oldu. Bu çalışmalarla hem nitelikli iş gücü yetiştirilirken hem de meslek eğitiminin cazibesi artırılacak. Özellikle sektörlerin ihtiyaçları olan bölümlerin oluşturulması ve bu alanlarda eleman yetiştirilmesi için 81 il kendi çapında çalışmaları da yürütecek. İllerde mesleki eğitim yönetim kurulları oluşturulacak ve sektörün nitelikli işgücünü okul müdürleriyle birlikte bu kurullar tespit edecek. Bu kurullara il ve ilçe milli eğitim müdürleri başkanlık edecek. Yönetim kurullarında sanayi ticaret odasından, esnaf sanatkarlar odasından, İŞKUR'dan, meslek odalarından, belediyelerden ve ilgili sektörlerden temsilciler olacak.

İLK ADIM ÇIRAKLARDA
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile çıraklık eğitimi de örgün eğitimin içine girmiş oldu. Ortaöğretim kurumları arasına mesleki eğitim merkezleri de eklendi. Yapılan yönetmelik değişikliği ile 18 yaşını bitirenlerin de mesleki eğitim merkezlerine kayıt olup lise mezunu olabilmelerinin önü açıldı. Yeni düzenlemeye göre mesleki eğitim merkezine devam eden öğrenciler, 10'uncu sınıftan itibaren her ders yılı sonunda yılsonu beceri sınavına alınacak. 11'inci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı kalfalık, 12'nci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı ustalık sınavı olarak uygulanacak. Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanacak. Ders yılı süresi 36 hafta olacak. Bakanlıkça uygulanan proje ve protokoller kapsamında teorik eğitim süresi, uygulanan programın özelliğine göre değişebilecek. Şartların oluşması halinde 9'uncu sınıf alan derslerinin eğitimi, mesleki eğitim merkezlerinde veya işletmelerin eğitim birimlerinde verilebilecek. Mesleki eğitim merkezlerinde teorik ve pratik eğitim birbirini tamamlayacak şekilde planlanıp, yürütülecek. Öğrenciler, işletmelerle olan sözleşmeleri devam ettiği sürece, ücretli ve ücretsiz izin süreleri dışında öğretim yılı boyunca bu kurumlarda mesleki eğitime devam edecek.

STAJ AVANTAJ SAĞLIYOR
Yeni düzenlemede ayrıca, "evli olanların kayıtları alınmaz, öğrenciyken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları açık öğretim okullarına gönderilir" hükmünün mesleki eğitim merkezi öğrencileri için uygulanmayacağı da karara bağlandı. Kalfalık ve ustalık eğitimine devam edenler ile işletmelerde mesleki eğitim görenler hakkında, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası yapılacak. Meslek liselerinde staj yapan, tamamlayıcı eğitim ya da bölüm eğitimi gören öğrenciler için de iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanacak. Bu kapsamda olanlar, sigortalı sayılacak. Bu kapsamda olanlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacak. Bu fıkra kapsamındaki öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden, Bakanlık bütçesine konulan ödenekten karşılanacak.

YÜKSEK MAAŞLI İŞ ÇOK ELEMAN YOK
Üniversitelerden mezun olan milyonlarca genç devlet memuru olmak için çırpınırken özel sektör ara elaman sıkıntısı yaşıyor. Sadece İŞKUR'un açık iş ilanlarının yüzde 90'ına yakınını ara elemanlar oluşturuyor. Son olarak 120 bine yaklaşan iş ilanında 100 bine yakını meslek eğitimi almış kalifiye elaman ilanından oluşuyor. Üstelik bunların büyük bölümü yüksek maaşlı işler. Bu yüzden uzmanlar gençlere mesleki eğitimi öneriyor. İşte aranan bazı pozisyonlar: Elektrik teknisyeni, aşçı, motorcu, CNC operatörü Bilgisayar operatörü, bilgisayar teknisyeni, Grafiker, Dış ticaret uzmanı, E-ticaret meslek elemanı, fizik tedavi teknikeri, Gıda teknikeri, Makine teknikeri, Matbaa teknisyeni, Muhasebe uzmanı, Ziraat teknisyeni…

DİKKAT ÖĞRENCİYE SİGORTA YAPILACAK
2 Aralık 2016 tarihinde kabul edilen 6764 sayılı kanunla artık öğrencilerin alan eğitimine başlatılmaları gerekiyor. Bu süreçte öğrencilerin sigortaları da yapılacak. Sigortalı işe giriş bildirgelerinin SGK'ya ne zaman verileceği ile ilgili detaylar da kanunla düzenlendi. Buna göre, a) Mesleki eğitim merkezleri ve mesleki eğitim merkezi programları uygulayan kurumların öğrencileri işletmeyle sözleşme imzaladıkları tarihten itibaren, b) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri öğrencileri ile çok programlı Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlarında öğrenim gören öğrenciler alan seçimi yaparak 10'uncu sınıfta eğitim öğretime başladıkları tarihten itibaren, c) Diğer ortaöğretim kurumlarından ders yılı başladıktan sonra mesleki ve teknik Anadolu liselerine nakil ve geçiş yapan öğrenciler ise naklen geçiş yaptıkları tarihten itibaren, ç) Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri yüz yüze eğitime başladıkları tarihten itibaren, alan eğitimine başlamış sayılır. Alan eğitiminin başlamasıyla SGK'ya işe başlama tarihinden en az 1 gün önce işe giriş bildirgesi verilerek iş kazası ve meslek hastalığı ve hastalık sigortasının başlatılması gerekir.

MESLEK KAZANDIRAN KURSLAR
İŞKUR tarafından yürütülen meslek eğitim kursları da büyük hızla devam ediyor. Kurslara katılan öğrencilere ödeme yapılıyor, iş garantisi sunuluyor
HERHANGİ bir mesleği olmadığı için istihdam edilemeyenlerle ilgili İŞKUR'un yürüttüğü meslek eğitim kursları da yoğun ilgi görüyor. Bu kurslara katılabilmek için, Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak, emekli olmamak şartları aranıyor. Eğitimlere katılmalarına ve kurs sonunda da istihdam edilmelerine engel durumları bulunmadığı il müdürlüğünce uygun görülen yüksek öğretim ve açık öğretimde okuyan öğrenciler de kurslara katılabiliyor. Kurslar, günlük en az 5 en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 40 saat sürüyor. Katılımcı zaruri gideri günlük 25 TL ila 45 TL arasında olmak kaydıyla karşılanıyor. İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi ile GSS primleri ödeniyor. 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerin

YETERLİLİK BELGESİNDE MESLEKLER ARTTI
MESLEKİ Yeterlilik Belgesi (MYB) tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışanlar için 63 meslekte zorunlu hale geldi. İlk etapta sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı gibi daha çok inşaat sektöründeki mesleklerde zorunluluk başladı. Daha sonra enerji, metal, otomotiv sektörlerindeki meslekler de kapsama girdi. 25 Mart 2017'den itibaren ise 8 meslekte daha MYB zorunluluğu devreye girdi. Eylül 2018 tarihinden itibaren ise belge zorunluluğu 63 meslek için geçerli olacak. Otomotiv sektöründeki bazı meslek grupları için 25 Eylül 2018'de mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu devreye girecek. Mesleki yeterlilik belgesinin zorunluluk haline geldiği tarihten sonra tebliğde yer alan mesleklerde istihdam edilen kişilerin MYB olmadan çalıştırılması halinde işverene idari para cezası uygulanıyor

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA