Anayasa Mahkemesi önceki gün bir Kanun Hükmünde Kararname'yi (KHK) iptal etti. Kararnameye göre, ücret ile gösterge ve makam tazminatının, merkez teşkilatına ait uzman unvanlı kadrolara ödenmesini düzenliyordu. Sincan Vergi Dairesi'nde çalışan bir gelir uzmanı ise bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'da dava açtı ve konu Anayasa Mahkemesi'ne geldi. Mahkeme de bu düzenlemenin KHK ile çıkarılmasını yetki bakımından uygun görmeyerek iptaline karar verdi. Bu kararla, tüm uzmanların bu tazminatları alacağı şeklinde yorumlar yapıldı. Hatta beni de çok sayıda gelir uzmanı okurumuz arayarak, "Bize de bu tazminatlar ödenecek mi" diye sordu. Ben de konuyu Maliye kaynaklarına sordum ve işin aslını öğrenmeye çalıştım. Ortaya çıkan tabloya göre, Anayasa Mahkemesi her iki kararında ücret ile gösterge ve makam tazminatının, merkez teşkilatına ait uzman unvanlı kadrolara ödeneceğine hükmeden itiraz konusu kuralların 666 sayılı KHK ile düzenlendiği belirterek, KHK ile doğrudan mali haklarda bir düzenleme yapılamayacağını bildirdi. Bu durumda düzenleme şekil açısından iptal edilmiş oldu. Yani bu tür mali haklara ilişkin düzenlemenin KHK ile değil yasa ile yapılması gerekiyor. Mahkeme bunu Anayasa'nın 91. maddesine aykırı buldu. Dolayısıyla burada bir eşitlik ilkesine aykırılık kararı çıkmadı. Buna göre, işe alınırken zaten bu tazminatların ödeneceği belirtilen personel dışında paranın tüm uzmanlara verilmesi gibi bir karar çıkmamış oldu.
BİR YIL SONRA YÜRÜRLÜKTE
Tabii burada ince bir ayrıntı var. Yüksek Mahkeme, bu konuda düzenleme yapılması için 1 yıllık bir süre tanıdı. Yani yürürlülük 24 Mayıs 2017'de gerçekleşecek. Bu süre içinde idare yeni bir düzenleme yapmak durumunda. Bu düzenlemenin nasıl olacağını ise hep birlikte göreceğiz. Düzenleme belki de tazminatların tüm uzmanlara verilmesi hususunu sağlayabilir. Fakat mevcut duruma bakıldığında bir yıl boyunca şu anki uygulama devam edecek. Dolayısıyla gelir uzmanlarının tamamının bu tazminatları iptal neticesinde alması söz konusu değil. Bu süreyi beklemek gerekiyor. Çıkacak yeni düzenlemenin nasıl olacağını göreceğiz.
TARİH ÖNEMLİ
17.01.2000'de SSK'lı oldum. Şu anda 3329 günüm var. Tazminatımı alıp ayrılabilir miyim?
Şerif DEMİR İstifa ederek tazminat almanın bir yolu 3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık. Fakat bu hakkı kullanmak için öncelikle 9 Eylül 1999 öncesi sigorta olmanız gerekiyor. Siz bu şarta uymuyorsunuz. Uysanız bile priminiz 3600 değil. İstifa ederseniz tazminat alamazsınız.
ÇALIŞMAYA ENGEL YOK
19.06.1968 doğumluyum. SSK başlangıcı 01.05.1986. Prim günüm 5704. Emeklilikten sonra çalışabilir miyim?
Emekli olurken alınan toplu bir para var mı? Bülent GÖZEN Priminiz tamam 49 yaşında 2017'de emekli olursunuz. Emekli olduktan sonra çalışmanızda bir engel yok. Hem maaşınızı alıp hem de çalışabilirsiniz. Emekli olduğunuzda şirketinizde 1 yıldan fazla çalışmanız varsa tazminatınızı alabilirsiniz. Başka toplu para yok.
MAAŞINIZI ARTIRIR
Yurtdışında yaşıyorum. İlk işe giriş tarihim Ağustos 1988. Türkiye'de 3630 günüm var. Borçlanmayı tavandan yapmama değer mi?
Askerliği borçlanmak sadece yaşı mı geri çeker? Ercan MERİÇ 25 yıl 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarınız var. Yurtdışında 18 yaş sonraki çalışmaları borçlanarak primi tamamlayabilirsiniz. Askerlik eğer sigortadan önce ise yaşı geri çekiyor. Onun dışında prim artırabilirsiniz. Tavandan yatırmak emekli maaşınızın yüksek olmasını sağlar.