Büyük şehirlerimize kuş bakışı bakın, ne görürsünüz? Asfalt yollar, beton kaldırımlar, betonlaşmış otopark yerleri, çok az yeşil alan ve varoşlara doğru toprak alanlar.
Yoğun yağışta önemli bir faktör olan toprağın suyu emmesi ortadan kaldırılmıştır. Yollar asfaltlanmış, bahçeler betonlanarak park yerlerine dönüştürülmüş, caddelerdeki ağaç dipleri giderek daralmış ve örtülmüş... (Avrupa standardı değildir. Hayvan haklarından sonra karşımıza ağaç hakları da çıkabilir. Bu yönde de bir azarlama alabiliriz.) Peki olan nedir?
1. Yeşil alan genişlik ve kalitesini (emici yüzeyli olsun, altı çakıllı falan) artırmak...
2. Küçük de olsa ev/apartman bahçelerinin park yeri ve başka amaçlı betonlaştırılmasını engellemek, ağır cezalar koymak, bahçe yapımını özendirmek...
3. Ve en önemlisi asfalt ve dik eğimli yolların parke taşı (kilitli beton/parke değil) dönüştürülmesi (Avrupa standardıdır)... Zira parke taş, toprak zemine kum döşenip taşlar sıkıştırılarak dizilir. Daha dekoratif ve desenli olabilir. Daha estetiktir, yap/boza daha uygundur, suyu emme oranı ve akımı yavaşlatması daha fazladır. (Biraz tekerlek sesini artırabilir, ancak şehir içi trafik hızını azaltabilir. Gösteri/yürüyüş yapılan meydanlara konmamalıdır. Zira sökülerek silah olarak kullanılabilir!) Çok bildiklerinden şehirlerimizi bu hallere düşüren ilgililerin görüşlerine sunulur.
Prof.Dr. EMİN A.NİRON / ANKARA