Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

TCK'da cebir ve şiddet unsuru

Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, bireyin ön planda olması gerektiği şu dönemde karşımıza çıkan yeni TCK'da yer alan 309. madde, 'cebir veya tehdit kullanarak Anayasayı değiştirme' ifadesindeki muallak tehdit kelimesi ile bireyin yapacağı her şeyi bir suç unsuru haline getirmektedir. Bu maddedeki 'Cebir ve tehdit' yerine 'cebir veya şiddet kullanarak' ifadesi getirilerek maddenin belirsizlikten kurtarılması gerektiğini düşünüyorum.
'Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs' suçu da kapsamı genişletilerek yoruma açık hale getiriliyor. Mevcut yasada bu suçun oluşması için cebir yoluyla işlenmesi ve şiddet şartı aranıyordu. Ancak tasarının 310. maddesinde 'cebir veya tehdit kullanarak' ifadesiyle kapsam genişletiliyor. Yani tehdit suçun oluşması için tek başına yeterli olacak. Tehdit kavramı olabildiğince genişletilerek tamamen mahkemelerin yorumuna bırakılıyor. Somut ve ciddi bir tehlike olmamasına karşılık, sadece sözlü ve yazılı eylemlerin anayasayı ihlal suçu gerekçesiyle müebbet hapis verilmesi kabul edilemez.
AB sürecine girdiğimiz ve daha özgürlükçü bir ortamın oluşmasının ihtiyaç olduğu bu dönemde, yeni kanun eskisinden çağdaş olmalıdır. Yoruma açık maddeler netleştirilmeli. Tasarıyı okuyan her vatandaş çelişkiye düşmeden anlamalı diye düşünmekteyim.
Hakan YÜKSEL (Bilgisayar Programcısı) İSTANBUL

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA