Marmara Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. MURAT ÇOKGEZEN, 06 Ağustos 2004 tarihli SABAH Posta Kutusu'nda öğretim üyelerinin maaşlarının azlığından söz eden "Bilim, değerli olmalıdır" başlıklı yazı üzerine "Acaba herkes aldığı parayı hak ediyor mu?" diye soruyor, cevabını da yine kendisi veriyor: "Asıl sorun maaşlarının az olması değildir, bazıları için az olmasıdır."
Çokgezen'in konu üzerine daha geniş yorumu ise şöyle: "İki üniversite öğretim üyesi düşünün bunlardan bir tanesi bir yabancı dili çok iyi biliyor, saygınlığı herkesçe kabul edilen birçok dergide yayın yapmış, kendi konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden biri. Diğeri ise bu niteliklerin hiçbirine sahip değil. Devlet yetenekli olanın diğer hiçbir çabasını ödüllendirmiyor. Bu nedenle de nitelikli öğretim üyeleri eğitim ordusundaki görevinden çekiliyor, meydan niteliksizlere kalıyor.
Objektif kriterlerin olmaması nedeniyle, öğretim üyelerinin sunduğu hizmetlerin alıcısı olan devlet aldığı hizmetlerin kalitesini değerlendirememekte, bu nedenle de öğretim üyelerinin tümü için ortalama bir fiyat belirlemektedir.
Sonuç olarak üniversitelerdeki eğitimin kalitesindeki düşüşün birincil nedeni öğretim üyelerinin ücretlerinin düşüklüğü değil, farklı kali- telerdeki öğretim üyeleri arasında ücret farkı olmamasıdır. Alıcının (devlet) mallar (öğretim üyeleri) arasındaki farkı ortaya çıkarmasına yardımcı olabilecek her türlü kritere karş çıkıldığı için, alıcı aldığı hizmetin kötü çıkabileceğini düşünerek ücretleri ortalamaya göre belirlemektedir. Bu fiyattan kaliteli öğretim üyeleri emeklerini satmak istememekte ve piyasa ço- ğunlukla kalitesi düşüklere kalmaktadır."