Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı her dereceli okul ve eğitim kurumlarının adları, 1951 yılında çıkarılan bir yönetmeliğe göre veriliyordu. Bu yönetmeliğin hükümleri 1993 yılına kadar saptırılmadan uygulandı. Yönetmeliğe göre halen yaşayan ve bir okul ya da eğitim kurumunu yaptırmayan veya yapımına bedeli kadar maddi katkısı olmayan hiç kimsenin adı, o okula ya da kuruma verilemiyordu.
Ancak devlette bazı üst makamlarda görev alanların hiçbir maddi katkısı olmadığı halde, okullara adlarını vermek istemeleri üzerine, 1993 yılı nisan ayında bu yönetmelik değiştirildi. Yeni yönetmeliğin 9. maddesi, eğitim kurumlarına kimlerin adlarının verileceğini sıra ile aynen şöyle belirliyordu: "Kurumun bulunduğu yerin; tarihimizde ün yapmış kişilerin; yurt içinde ve dışında önemli zaferlerin kazanıldığı yerlerin; savaşta ve vatan hizmeti yaparken şehit olanların; memleket için önemli olayların; bilim, kültür, sanat, eğitim, spor alanlarında çok başarılı olanların; Türk Cumhuriyetleri'ndeki önemli kişi ve yerlerin ve son olarak da eski Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanlarının..."
Gelin görün ki, gereksiz ve tamamen maksatlı çıkarılan bu yönetmelikte bile yeri olmamasına rağmen bazı valiler, bulundukları illerde yaptırdıkları okul ve eğitim kurumlarına adlarını hemen verdiler. Oysa yönetmeliğin 13. maddesi, bu okul ve kurumların yapımında görev alanların (tabii ki en başta valilerin) adlarının verilemeyeceğini açıkça ve kesin olarak hükme bağlamıştı. Yapılacak iş, başta valiler olmak üzere, mevzuata aykırı verilen bu adların kaldırılıp öncelikle yurt savunmasında şehit olanlar ile milli kahramanlar ve eğitim, bilim, sanat, kültür ve spor gibi alanlarda bu ülkeye yüksek değer kazandıran kişilerin adlarının verilmesidir. Tabii, 42 yıldan beri sorunsuz ve başarıyla uygulanan eski yönetmelik esas alınıp yeniden düzenlenerek....
NACİ AKAY (Eski Milli Eğitim Müdürü)
İSTANBUL