"Kentsel dönüşüm " günümüzün büyülü sözlerinden. Gecekondular yıkılacak. O bölgelere parklar, bahçeler, modern konutlar yapılacak.
Kentlerin görüntüsü değişecek. "Söz" güzel, "niyet" güzel de... "Uygulama " ne alemde? Kentsel dönüşümün en çok konuşulduğu yerlerden biri Pendik.
Kimseye haber vermeden Pendik'e gittik.
***
Aydos tepesi, İstanbul'un en yüksek yeri.
Tepenin " aşağılarında " modern bir kent fışkırıyor.
1833 gecekondu sahibi " gönül rızasıyla " gecekondusunu yıkmış.
Gecekondusunu yıkanın karşısında iki alternatif var: 1. Al sana altyapılı arsa... Al sana proje... Buraya 2 katlı ev (135 metrekare, artı bodrum) yapabilirsin... 60 metrekare de bahçen olacak... Arsa bedeli 2 milyar... Onu da 4 yılda ödeyebilirsin. 2. Al sana bitmiş apartman katı... On yıl vadeli. (20 milyara pek çok kişi daire sahibi olmuş Yıllık faiz yüzde 5)...
***
Belediye Başkanı Erol Kaya " Büyükşehir'de toplantıdaymış. " Pendik'te olduğumuzu duyunca, geldi.
- 1994'te belediye başkanı seçildiğim zaman 9.881 gecekondu vardı... Ondan sonra tek gecekondu yaptırmadım... Mevcutları da yavaş yavaş yıktırıyorum... Tabii içindekileri ikna ederek... Onlarla uzlaşarak... Kırmadan, dökmeden.
***
Kentsel dönüşüm sadece "gecekondu yıkma, yerine ruhsatlı bina yapma" olayı değil.
Konunun "çevre boyutu" var. "Sosyal boyutu" var. Açıkçası "insan boyutu" var. Belediye Başkanı'nı bu konuda "duyarlı" bulduk:
- Kişi başına 19 metrekare yeşil alan... Ayrıca kültür merkezleri... Sosyal tesisler... Rahat ulaşım... Bunlarsız kentsel dönüşüm düşünülemez.
***
Nüfusu 2000 sayımına göre 400 bin olan, bugün 450 binin üzerine çıkan Pendik'e, kentsel dönüşüm bakımından "artı" verdik.