Berlin'in Kreuzberg semtinde bir "meslek lisesi." "Beş bin metrekare" kapalı alanı var. "Derslikler, atölyeler, sosyal tesisler." Öğrenci sayısı 972. Öğrencilerin yüzde 40'ı kız, yüzde 60'ı erkek. "Onuncu sınıfı bitirenler" bu okula girebiliyor. Eğer öğrenci "temel eğitimi... Yani onuncu sınıfı" bitirememişse, bu meslek lisesi "onuncu yıl diploması da" veriyor. Öğrencilerin yaş ortalaması 18. Yarısı Alman, yarısı yabancı. Yabancılar içinde "Türk, Arap, Rus, Polonyalı, Romen, Kuveytli, Kenyalı" daha pek çok ülkenin insanı var. İşte bu meslek lisesi "bir Türk'e ait." Antakyalı Nihat Sorgeç'e.
KADRO
Kadrolu öğretmen sayısı "103." 30 da "kadrosuz öğretmen" var. Haftada yedi gün ders yapılıyor. Üç gün "teorik." İki gün ise pratik... Yani atölye çalışması.
ÖĞRETİM SÜRESİ
"Satış elemanı" olmak için bu okulda iki yıl okumak gerekiyor. "Satış ve Pazarlama" bölümü, üç yıl. Berberlik (kadın-erkek) üç yıl. Terziliğin "dikiş bölümü iki yıl." "Dikiş ve moda" bölümü üç yıl. "Yedek parça, oto tamiri, tornacılık" iki yıl. "Kapı, pencere, metal, kaynak" işleri üç buçuk yıl. "Kalorifer, havalandırma ve tesisatçılık" yine üç buçuk yıl.
DİYET AHÇILIĞI
Okulun "ahçılık" bölümü de var. Eğer daha önce ahçılık eğitimi gören bir öğrenci gelirse, burada "uzmanlık" öğreniyor. Örneğin: Diyet ahçılığı" bir uzmanlık alanı. Eğitim süresi bir yıl. Bir başka bölüm "bankacılık." Bu bölüme girmek için "Alman lisesi mezunu olmak" temel şart. Bankacılık eğitimi" ise iki yıl.
KURULUŞ
Okul "1983'te kurulmuş." İki ortak tarafından. Biri Türk, diğeri Alman. Nihat Sorgeç: Ben 1988'de bu okula müdür oldum... Okul, başka bir binadaydı... 1997'de de okulu tamamen satın aldım.. Üç kat büyüttüm.
PARA DEVLETTEN
Okul ücretine gelince... Aylık "480 ile 600 euro arasında." Kuaförlük okuyan için ücret "590 euro." "Tornacılık, oto tamirciliği" için 600 euro. Ve geldik işin "püf" noktasına: Bu okula öğrenciyi "Alman iş ve işçi bulma kurumu" gönderiyor. Öğrencinin okul ücretini "Alman devleti" ödüyor. Ayrıca öğrenciye ayda "300 euro da harçlık veriliyor." Yeter ki "yeni yetişen nesil, meslek sahibi olsun." Okulun muhatabı "Federal Çalışma Bakanlığı."
KALİTELİ EĞİTİM
Okul "her ay denetleniyor." Hem "Bakanlık" denetliyor. Ve hem de "meslek örgütleri." Bize anlatıldı ki: - Alman devleti bu yolla mesleki eğitimi yavaş, yavaş özelleştiriyor... Böylece, devlet bu işi daha ucuza yapmış oluyor... Ve eğitimin kalitesi de daha yükseliyor.
TEBRİKLER
Antakyalı Nihat Sorgeç'in meslek lisesi ödüllü... Plaketli... Madalyalı" bir okul. "Ödülü... Teşekkür belgelerini" veren Alman devleti. Alman devletinin "kutladığı" bu başarılı Türk'ü biz de yürekten kutladık.