Nereden çıkardın demeyin. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nı açıkladıktan sonra danışmanlık şirketi olan, eski DPT'ci, ekonomist bir arkadaşım güzel bir hesaplama yapmış. Geçenlerde, program kapsamına giren, enflasyon sepetine dahil olan ürünlerin fiyatlarının yüzde 10 aşağı çekildiği varsayımına göre yaptığı analizi bana ulaştırdı.
İlk senaryoda, Ekim 2018'de tüm TÜFE endeksinde yüzde 10'luk bir düşüş olacağından yola çıkılıyor. Kasım-aralık aylarında oranın son 3 yıl ortalamasında artması durumunda sene sonu enflasyonunun ne olacağı araştırılıyor. Bu basit analizde, normal şartlarda 23.6 ile bitecek sene enflasyonu yüzde 9'lara iniyor.
İkinci senaryoda, ekim ayında bazı malların fiyatının hiç değişmediği, bir kısmında ise yüzde 5 ila 10 düşüş olacağı varsayılıyor. Kasım-aralık aylarında oranın son 3 yıl ortalamasında artması durumunda sene sonu enflasyonu yüzde 16.5 oluyor.
Hesaplamayı atarken bir de not düşmüş... "İkinci senaryo gerçekçi olabilir" diyor.
Olur mu olmaz mı bilemiyorum. Eminim, pazartesi günü açıklanacak ekim enflasyonu bize bazı ipuçlarını verecek.
Ekonomistler, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nın açıklandığı tarihten 10 gün sonrasını kapsayan ekim enflasyonunun eylüle göre düşeceğini öngörüyor. Bana göre, düşüş trendi kasım-aralıkta da devam edecek.
Biliyorsunuz, bir süredir hükümet eşel mobil uygulamasıyla petrolde artan fiyatı tüketiciye yansıtmıyor. Uluslararası piyasalarda benzin fiyatının düşmesiyle indirimler başladı. Eşel mobil adı verilen bu uygulamada, zam ihtiyacı ÖTV gelirlerinden karşılanıyor. Hafta başından bu yana yapılan indirimlerle devletin belirlediği ÖTV tavanı aşıldı. Bu yüzden benzin fiyatlarında indirim yapıldı. Eğer iki ay boyunca indirim devam ederse ve döviz kurlarındaki geri çekilme sürerse yılsonu enflasyonu Merkez Bankası da dahil herkesi ters köşe yapabilir.
Demedi demeyin...