Ülkeyi yöneten hükümetle onun emrindeki kurumların politikaları birbirine zıt olabilir mi?
Cevap vereyim; olabiliyormuş!
Hatırlayın, geçtiğimiz haftalarda hükümet esnafın sıkıntılarına çare olacak bir dizi reform açıkladı. Sıfır faizli krediden sicil affına, hatta işsizlik fonu kaynaklarının kullanımına kadar birçok başlık sıraladı. Bu desteklerin amacı ne? Piyasada nakit sıkışıklığını giderip Türkiye'nin dört bir yanındaki esnafa yaşam alanı açmak...
Gelelim asıl meseleye...
Biliyorsunuz, Fetullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı 600'e yakın şirket Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi. Fon'un en önemli görevi bu şirketleri yaşatmak ve satışa çıkarmak...
Ama kulağıma ilginç şeyler geliyor.
Anlatılanlar doğruysa, bu şirketler yaşatılırken alacaklıları da mağdur edilmeye başlamış. Kim mi bu alacaklılar? Anadolu'daki küçük esnaf...
Spesifik bir örnekle devam edeyim...
FETÖ'nün en güçlü olduğu alanlardan biri eğitim olduğu için örgüt bu alanda kendisine yayınevleri ve matbaalar kurmuştu. Bu şirketlerin birçoğu 2015'te ilk operasyonla el konulan Kaynak Holding bünyesinde yer alıyordu.
Türkiye'nin en büyük matbaası olan Çağlayan Matbaası kapatıldı. Kanun hükmünde kararnamelerde yer almamasına rağmen Gümrük Bakanlığı'ndaki birkaç işgüzar bürokrat tarafından Kaynak Holding'in iştiraklerinden UTT Yayıncılık ve Eğitim Araç Gereçleri Şirketi de resen terkin edildi.
Öğrendiğime göre, esnafın UTT'den 40 milyon TL'ye yakın alacağı var. Kaynak Holding'in diğer şirketlerinin kasası ise dolu. Ama şirket resen terkin durumunda olduğu için başka iştirakten para aktarılamıyor.
Peki, ne olacak?
Fon yetkililerinin sağda solda esnafa "paranın üzerine bir bardak su için" demek yerine acilen konuya el atması gerekiyor.
Bu sorunun çözümü için yapılacak şeyler var.
Birincisi, esnafın UTT'den alacaklarının Kaynak Holding'in diğer bir şirketinden aktarılarak ödenmesidir. Ödemeler tamamlandıktan sonra UTT'yle ilgili yine resen terkin kararı uygulanabilir.
İkincisi, Çağlayan Matbaası, kapısına kilit vurulacağına, Maarif Vakfı gibi kamu yararına çalışan bir vakfa devredilebilir.
TMSF'ye sormak istiyorum.
2017'de vatandaşın önüne gelecek sandık öncesinde böyle mağduriyetler yaratmak doğru mu?
Anadolu'daki esnafın sıkıntısını çözmek için adım atıldı mı?
Esnafın finansal açıdan sıkıntıya düşmesine neden olacak kararlar hükümetin politikalarına uyuyor mu?
Tablo sağlam bir açıklamayı hak ediyor.