Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, 6 aydaki 411 milyon dolarlık zararın ardından tasarruf tedbirlerini devreye aldı. Şirket, insan kaynakları, reklam, sponsorluk, bakım, akaryakıt, pazarlama, yer hizmetlerinde yapılacak tasarrufları kalem kalem çıkardı. Buna göre, 250 milyon dolarlık tasarruf sağlanacak. Dinamik kapasite yönetimine geçtiklerini söyleyen Aycı, "Bu kırılma devam etmeyecek. Orta vadedeki iyileşme finansalları etkiler" dedi. Aycı, personel tarafında yapacakları tasarrufun insan kaynağı azaltmaktan ziyade dış eğitimlerin yeniden gözden geçirilip düzenlenmesi, yeni reklam ve sponsorluklarda yavaşlama kararı alınması hatta uçuş frekanslarının yeniden düzenlenmesine kadar bir dizi tedbiri devreye aldıklarını aktardı. Aycı, "Yolcuya dokunan yüzümüzde kalitemiz değişmeyecek. Kendi içimize çeki düzen veriyoruz. Bu sürecin yaralarını sarıyoruz" diye konuştu. Aycı, dünya ortalamasında 8.5- 10 cent, THY'de 6 cent olan kilometre başı koltuk maliyetini de 6 centten daha aşağıya çekmek için planlar yaptıklarını vurguladı.
NİYE ZARAR ETTİ?
Çin ve Rusya pazarlarının kapanması, Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısı ve 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün başarısız darbe girişimi nedeniyle 2016'da istisnai bir yıl yaşadıklarını anlatan Aycı, şöyle konuştu: "İlk 6 ayda yaşanan terör olayları güvenlik algısını bozdu. Dünya havacılık sektöründe IATA ortalamasında yüzde 9, bizim gibi büyüklerde yüzde 5-6, dünyanın en çok tanınan low cost uçak firması Easy Jet'te bile yüzde 15 gelir kaybı var." THY'nin en kârlı segmenti olan Türkiye varışlı direkt yolcuda yüzde 20 kayıp yaşadıklarını anlatan Aycı, bunun gelirlere etkisinin yüzde 35 olduğunu kaydetti. Aycı, en büyük kaybı Uzakdoğu ve Ortadoğu'da yaşadıklarını bildirdi.
RAKAMLARI REVİZE ETTİ
2016 yılı bütçesini revize ettiklerini söyleyen Aycı, "72 milyon yolcu yerine 63.6 milyon yolcu taşımayı öngörüyoruz. Toplam gelir kaybı da 1.4-1.5 milyar dolar olacak ve yıllık 10 milyar doların biraz altına düşecek" diye konuştu. Moody's'in THY'nin notunu düşürmesine ilişkin olarak da Aycı, "Bunun finansman tarafında önemli bir etkisi olmayacak" dedi. Aycı, önümüzdeki hafta yatırımcı gruplarıyla buluşmak için road show'a çıkacaklarını da açıkladı.
ANADOLUJET'İN ETKİSİ 50 MİLYON $
Aycı, düşük akaryakıt fiyatları nedeniyle 400 milyon dolarlık bir katkı sağladıklarını belirtirken, "53 milyon dolarlık kurdan katkı var. Fakat utilizasyondan gelen 100 milyon dolarlık bir etki var. Doluluk oranlarından 200 milyon dolarlık menfi bir etki var. Yakıt hariç diğer giderlerin 250 milyon dolarlık etkisi var. Birim gelirde RASK'ın etkisi kur ve doluluk hariç 462 milyon dolar. Dip toplamda 411 milyon dolar eksi olarak yansıdı. 411 milyon dolarlık zararda AnadoluJet'in payı ise 50 milyon dolar" diye konuştu. Aycı, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırıları ve darbe girişiminden sonra gelen bilet iptalleri nedeniyle 40 milyon dolar ek maliyet üstlendiklerini, buna hava muhalefetini de ekleyince rakamın 50 milyon dolara çıktığını söyledi.
HEDGE POLİTİKAMIZDA HATA YOK
İlker Aycı'ya şirketin hedge politikasına ilişkin gelen eleştiriler de hatırlatıldı. Aycı, net bir ifadeyle "Şirketin hedge politikasının hatalı olduğunu düşünmüyorum. Bu bir enstrüman. Aksine çok konservatif bir politika izliyoruz" dedi. THY'de hedge oranının yüzde 46, Lufthansa'da ise yüzde 92 olduğuna işaret eden Aycı, "Eğer biz hatalıysak Lufthansa'ya ne demeli?" diye sordu.
YEN KREDİSİNDEN 2015'TE KAR YAZDIK
THY'nin borçlanmada kaynak çeşitliliği prensibiyle hareket ettiğini, dolar, euro ve yen'den oluşan bir sepet yaptığı bilgisini paylaşan Aycı, "Kur hareketlerinin kağıt üzerinde fiktif bir etkisi oldu. İlk 3 ayda 200 milyon dolarlık bir kur etkisi yaşadık. Bu da önemli ölçüde Yen'den geldi. Yen'in aşırı değerlenmesinden kaynaklandı. Bu kredide 12 yıllık bir kredi. Şirketten bir nakit çıkmış değil. Bir önceki yılda tam tersi 200 milyon dolar lehimize çalıştı. Önemli olan pozisyon açığımız var mı? Yok. Bizim Yen gelirimiz ne kadarsa o kadar borçlanıyoruz" dedi.
YENİ HATLAR GELİYOR
Aycı, geçen yıl 38 uçak geldiğini, bu yıl da 43 yeni uçağın filoya gireceğini belirtti. THY, hat kapatmayacak ama doluluk-gelir dengesine bakarak bazılarında frekans sayısını düşürecek, bazı hatlarda da mevsim etkisine bakarak gerekirse kışın değil yazın uçacak. Bogota, Panama, Atlanta, Hanoi, Dubrovnik, Ivano Frankivsk, Kosice hattını açan THY, yılın kalan döneminde Seyşeller, Havana ve Caracas'a açılacak.
MOODY 'S İLE TELEKONFERANS
THY CFO'su Murat Şeker, Moody's'in not kararından önce kendileriyle yazıştıklarını önümüzdeki hafta telekonferans yapacaklarını kaydetti. Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, business satışlarını artırmak için yeni teşvikler üzerinde çalışıldığını vurguladı. Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Serdar Yakut da internet sitesinde kişilerin ihtiyaçlarına göre önerilerin yer alacağı seçenekler konulacağını, mobil tarafta da marta kadar değişikliğe gideceklerini söyledi.