Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2016 pek çok sektörü teknoloji şemsiyesi altında bir araya topladı. Üstelik gelecekte hayatımızın nasıl şekilleneceğine dair ipuçları verdi. Yetenekleri artan ve boyutları küçülen sensörler artık ölçülü bir hayatın sınırlarını çiziyor. Mesela derimizin üstünde dövmeymiş gibi duran sensör veri toplamaya ve uyarılarla bilgilendirmeye başlıyor. Mutfak robotu diye adlandırırken sınırlı yeteneğe sahip olan cihazlar şimdi şef rolüne soyunuyor. Damak zevkimiz için robot kollar kepçe tutuyor. Askeri amaçla kullanılırken eleştirilen drone teknolojisi şimdi ambülans rolüne soyunuyor.
Takip eden hayat kurtaran drone'lar
Türkiye'de ilk olarak Parrot'un amatör kullanıcılar için geliştirdiği drone örneklerine rastlamıştık. Şimdilerde düğünlerde bile video ve fotoğraf çekim aracına dönüşen drone'un, Türkiye'de de kullanıcı sayısı artıyor. Amazon, Alibaba gibi e-ticaret devlerinin yanında DHL gibi lojistik şirketleri ve Walmart gibi perakende devleri drone rekabetine katıldı. İster e-ticaret isterse mağazalar olsun hepsinin ortak derdi uygun maliyetle lojistik hizmeti sağlayacak hızlı çözüm. Yaklaşık bir yıl önce test çalışması yapan Alibaba.com Çin'de dört şehirde 450 müşterisine drone ile dağıtım yapmaya başladı. Bir süredir ilk yardım aracı olarak da kullanılan drone, hastalara ulaşmanın trafik veya coğrafi koşullar nedeniyle zor olduğu yerde ambulansa dönüşüyor. Acil durumlarda kalp krizi geçiren kişilere müdahale eden sağlık görevlisine ihtiyacı olan defibrillator cihazını da taşımaya başlıyor.
Robotlar mutfakta sınıf atladı
Mutfak robotundan şefliğe terfi eden robot Sereneti, gelecek neslin onurunu kurtardı. Akıllı şef Sereneti, belki henüz kendi alışverişini yapıp, malzemeleri hazırlamıyor ama malzemeleri eksiksiz olunca yemeğinizi zamanında yapıyor. Sereneti 2017 yılının başında piyasada olacak. iTunes üzerinden indirilen uygulamalarla yeni yemekler öğrenecek.
Sürücüsüz otomobillere yol tarifi gerekmez
Sürücüsüz elektrikli otomobillere yol tarifi gerekmez CES dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı ama her yıl otomobiller rol çalmaya devam ediyor. Bu yıl da çok farklı değil. General Motors menzili 320 kilometrenin üstüne çıkan Chevy Bolt ile kendini gösterecek. Volkswagen, elektrikli ikonik otomobil modeli Microbus ile şova katılıyor. BUDD-e Consept ulaştığı menzil ve tasarımıyla dikkat çekiyor. İç tasarımındaki detaylar da etkileyici. Bir gün önce yeni işbirliği ve ürün duyurusu yapan Ford, Apple ve Google'a aynı mesafede olduğunu açıklarken kendi yazılımı için de çalışmaktan geri durmuyor. Alman otomotiv devi BMW ise gelecek nesil sürücü arayüzü olarak açıklanan Air Touch'ı deneyimleme şansı sunuyor. Ayrıca elektrikli i8 Spider (i8s) ziyaretçilerin gözlerini şenlendirecek. Ve yine pek çok irili ufaklı otomobil markası, navigasyon ve eğlence teknolojileri geliştiricisi Vegas'ta şova hazırlanıyor. Toyota ve Audi gibi markalar da kendisini ortaya koyacak. Intel ve Qualcomm her yıl olduğu gibi standlarında yeni otomobillere yer veriyor.
Dövme gibi sensörler uyarıyor
Derimizin üstünde dövme gibi taşınacak giyilebilir sensörler taşıma fikri sonunda gerçeğe dönüştü. MC10 firmasının L'Oréal ile işbirliği yaptığı yeni sensör derimizin aldığı gün ışığının seviyesini ölçüyor. Deri hastalığı olan veya güneşlenenler için harika bir çözüm ortaya çıkıyor. Cildin kuruluğu, nem derecesi, maruz kaldığı güneş ışığının etkisi konusunda kullanıcıyı uyarabiliyor. Yine pek çok sensör ayakkabı tasarımından eldivenlere kadar hayatımızın her noktasında yeni çözümler bulunmasını sağlıyor. Sensörler ölçülü yaşamın dijital uzantısı. Aslında fikir olarak rahatsız edici gözükse de sensörler hayatın en büyük değişkeni olmaya aday.