Evde kefir yapmak oldukça basittir. En güvenilir olarak ziraat fakültelerinden alacağınız kefir tanelerini 1 lt oda sıcaklığındaki süt içine 2 dolu dolu yemek kaşığı koyarak 24 saat beklettiğinizde, daha sonra süzgeç yardımıyla taneleri içinden çıkardığınızda ev yapımı doğal kefiriniz içmeye hazır olur.
İdeal kefir için cam materyal kullanmak gerekiyor. Süzdükten sonra kefir tanelerini suyla yıkayın ağzı kapalı cam bir kapta buzdolabında sakladığınızda kendiliğinden çoğalacak ve yeni kefir yapımı için aynen yoğurt mayası gibi elinizin altında bulundurabileceksiniz.
Evinizde kolayca yaptığınız kefiri taze otlar veya meyvelerle çırpıp lezzetli hale getirebilirsiniz. Çilek, muz, taze yaban mersini, salatalık ve taze nane gibi doğal aroma veren lezzetlerle nefis tatlar da hazırlayabilirsiniz. Kefirin ara öğünlerde, gece yatmadan önce ve ana yemeklerin yanında tüketilebilecek bir süt ürünü olduğunu da belirtmeliyim.
HASTALIKLARIN DÜŞMANI
Kanser için umut kaynağı: Birçok araştırmada kefirin kanser başlamasını yavaşlatıcı, tümör oluşum aktivitesini önleyici etkisi olduğu bildirilmiştir. Kefirde suda çözünebilen bir glukogalaktan ve kefir tanelerinin üretmesi ile ortaya çıkan kefiranin adlı bir bileşen bulunur. Ayrıca kefirde bulunan sülfür içeren aminoasitler kansere karşı durdurucu etki yaratır. Özellikle lösemi tedavisi gören hastalarda kefirin faydalarının potansiyel olumlu etkisi de bildirilmektedir.
Bağışıklık sistemini düzenler: Beslenme ile bağışıklık sistemi arasında doğrudan ilişki olduğunu biliyoruz. Kefir de bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici etkisi tartışılmaz bir içecek. Kefir tanelerinin sütte yarattığı fermantasyon hastalık etmeni olan zararlı bakterilerin üremesini önler, mide ve bağırsak sistemi üzerinde bağışıklık sistemini bozan maddelerin üretimini baskılar. İyi bir bağışıklık sistemine sahip olmak için altı hafta boyunca günde bir su bardağı kefir tüketilmesi gerekiyor.
Yararlı kolesterolü artırır: Kolesterolü yüksek olan kişiler düzenli kefir içtiklerinde kolesterol oranlarında farklılıklar oluşur. Özellikle kalp hastalıkları için risk yaratan ve damar içi elastikiyeti bozarak sertleşmeye neden olan kötü huylu kolesterolü azalır damarın gençleşmesine yardımcı olan yararlı kolesterol miktarının artar. Kefir düzenli içildiğinde bir ay gibi kısa bir sürede kolesterol düzeyini azaltır.
Kan şekerini düzenler: Kefirde bulunan kefiran iskelet kaslarında glikozun hücre içine hızlıca girmesini sağlayarak damarlarda bulunan fazla şekerin kaslarda enerji olarak kullanımını artırır. Kefir tüketildikten sonra mide asidi tarafından bozulmadan bağırsaklara geçer ve kefiranın bağırsaklardan kolayca emilerek yüksek kan şekerinin düşmesinde etkili olur.
Laktoz intoleransına iyi gelir: Laktoz süt ürünlerinde bulunan bir karbonhidrat türüdür. Bağırsaklarda yeterli beta galaktosidaz enzimi olmadığında sindirim sisteminde meydana gelen gaz, şişkinlik ve ishal gibi anormal sağlık sorunları oluşur. Kefir kendi yapısında doğal olarak beta galaktosidaz enzimini içerir ve sütte bulunan laktozu doğal olarak parçalayarak sindirim sistemini rahatlatır, şişkinlik durumunu yüzde 70 azaltır.
Kefir diyeti ile 5 günde 2 kilo
Kahvaltı:
1 dilim beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta
1 ince dilim çavdar ekmeği
Taze maydanoz, taze biber, salatalık ve domates
Öğle:
3 adet ev yapımı köfte
1 su bardağı kefir
Az yağlı havuç salatası
İkindi:
1 su bardağı kefir
1 kase taze doğranmış mevsim meyvesi
Akşam:
1 küçük tabak kıymalı mevsime uygun sebze yemeği
3 yemek kaşığı bulgur pilavı
Yarım kase yoğurt
Az yağlı çoban salatası
Yatarken:
1 su bardağı kefir
1 avuç içi kadar kavrulmamış fındık