Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için hayati bir vitamin olan B12 vitaminini yeterli miktarda alıyor musunuz? Sinir sistemi fonksiyonları ve DNA sentezi için mutlaka alınması gereken B12 vitamini eksikliğinde; anemi, yorgunluk, ağrı, kabızlık, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi ile unutkanlık en sık görülen sağlık sıkıntılarıdır. B12 vitamini sadece kırmızı ette bulunmaz. Yaşlanma ile midemizde azalan gastrik asit sentezi B12 vitamininin yiyeceklerdeki proteinlere bağlanmasını etkiler, yararlılığını düşürür.
Mide ilaçları kullananlarda da B12 vitamininin emilimi maalesef azdır. Bu nedenle B12 vitamini kaynaklarını beslenme ile düzenli olarak tüketmek unutkanlıktan ellerde uyuşmaya kadar olan tüm sorunların da ortadan kalkmasını sağlar. B12 vitamininin sadece kırmızı ette bulunduğunu ve kırmızı et yemeyenlerin bu şikayetleri yaşayacağını düşünürüz.
Oysa peynir ve süt ürünleri de B12 vitaminin mükemmel kaynaklarıdır. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Uzmanı Linda Antinoro'nun yaptığı son araştırma peynir ve süt ürünleri ile balığın kırmızı et ve yumurtaya göre çok daha iyi B12 vitamini kaynakları olduğunu ortaya koydu.
Yapılan araştırmada peynirden alınan B12 vitamininin biyoyararlılığının kırmızı ete nazaran çok daha yüksek olduğunu belirlendi. Her gün en az iki dilim beyaz peynir B12 vitamini eksikliğinden korunmada balık, yumurta kadar değerli bir besin kaynağı.
Dondurma boğaz ağrısına sebep olmuyor
Yazın gözde tatlısı dondurma kış mevsiminde de tüketilebilir mi? Dört mevsim iyi bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi olan dondurmayı, korkmadan yaz-kış dengeli beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz.
Türkiye'de dondurma yemenin üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açtığı yaygın bir inanış. Fakat inanılanın aksine soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu enfeksiyonu arasında bilimsel bir ilişki yok.
Hatta yapılan araştırmalar kışın dondurma yemeyi ve özellikle çocuk beslenmesinde ara öğün alternatifi olarak dondurmayı öneriyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerilerine göre 6-12 yaş arası çocukların günlük ortalama alması gereken enerji miktarı 1855 kalori.
Ve ara öğünlerin ortalama olarak, günlük toplam enerjinin yüzde 20'sine karşılık gelmesi de sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken porsiyon kontrolü ölçütü. Bir çocuğun, gün içerisinde üç ara öğün yapmasını istediğimizden her ara öğün başına düşen enerji gereksiniminin 110 kaloriyi geçmemesi gerekiyor.