Maş fasulyesi, mercimek ve taze bezelye ailesine ait bir kuru baklagil çeşididir. Uzakdoğu'da Ayurvedik diyet tedavilerinde binlerce yıldır tüketilen bu sebzenin sağlığa faydaları saymakla bitmez. Bir küçük tabak maş fasulyesini sıcak yemek ya da salata olarak tükettiğinizde 210 kalori, 14 gram protein, 15 gram diyet lifi ve 7 mg çinko alırsınız. Ve bu bir porsiyonla hem zayıflamak hem de kronik hastalıklardan korunmak için bedeninize büyük fayda sağlamış olursunuz. Maş fasulyesi yüksek miktarda folik asit içerdiği için anne adayları ve hamileler için de eşsiz besinlerden biridir. Bir kase maş fasulyesini tüketen kadınlar günlük folik asit ihtiyaçlarını sadece bu besini tüketerek karşılayabilir. Böylece anne adayları bebeklerinin ilk dört aylık sürede sinir sistemi gelişimlerini destekler. Ve doğumda oluşabilecek herhangi bir folik asit eksikliğine bağlı ölümcül doğum hatalarını da önleyebilir. Maş fasulyesini pişirmeden önce en az 12 saat ıslatma suyunda bekletin. Sonra düdüklü tencerede az suda pişirin. Pişme suyunu dökmeyin ki besleyici değerinden faydalanabilin...
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ: 2011 yılında Human and Toxicology dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre maş fasulyesi, kötü huylu kolesterolü birçok besine göre çok daha hızlı düşürüyor. Araştırmacılar haftada bu fasulyenin dört kere yenmesinin önemini de vurguladı.
KANSERDEN KORUYUCU: Maş fasulyesinde bulunan antioksidanlar, hücre içinde bulunan DNA'yı koruyucu özelliğe sahiptir. Ayrıca bu antioksidanlar, zararlı bileşiklerin hücreye yönelik saldırısını da engeller. 2012 yılında Food Science ve Nutrition dergisi maş fasulyesi hakkında önemli bir makale yayımladı. Makaleye göre maş fasulyesi, viteksin ve izoviteksin isimli kansersavar antioksidanlar bakımından zengin... Bu iki bileşik, bedenimizde oksidatif stresi azaltıyor. Böylece vücudu zararlı bileşiklerden temizliyor. Kanserden koruyucu olmasının etkisini arttırmak için maş fasulyesini taze sebzelerle birlikte yemek gerekiyor.
BESLEYİCİ DEĞERİ YÜKSEK: Maş fasulyesi karaciğeri korur. Bu önemli organımızın çalışmasını destekleyici özel enzimler içerir. Karaciğer yağlanmasını azaltan maş fasulyesi, hyaluronik asidi doğal olarak içeren nadir kuru baklagillerdendir. Hyaluronik asit yaşlanmayı geciktirici bir sağlıklı bileşik olup, kolajen ve elastin senzetini sağlayarak cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. A, B, E, D, C, K vitaminleri, folik asit, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve bakır gibi mineraller bakımından zengin olan maş fasulyesi glüten de içermez.
KARIN İÇİ YAĞLARI YOK EDİYOR: Yüksek bitkisel protein sağlayan maş fasulyesi oldukça doyurucu bir besin. Metabolizmayı düzenleyen etkileri nedeniyle de aşırı yemeyi önleyen özelliğe sahip. Maş fasulyesi tam doyumu sağlayan kolesistokinin adlı hormonu uyarır. Ve böylece az yeseniz de çok daha fazla doygun hissetmenizi sağlar. 2015 yılında Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmada, akşam yemeklerinde sadece maş fasulyesi yiyen katılımcıların karın içi yağlarında azalma ve bel bölgelerinde incelme tespit edildi.
KANDAKİ ENFEKSİYONU TEMİZLER: Bu minik yeşil fasulye antiflamatuvar etkisi ile vücuttaki enfeksiyonu yok eder. Maş fasulyesi flavonlar adı verilen antioksidanlar sayesinde kanı zehirlemeye neden olan bakterilerden temizleme etkisine sahiptir.
HAFTANIN SAĞLIKLI TARİFİ:
Sağlıklı maş fasulyeli felafel tarifim hem doyurucu hem de zayıflatıcı.
MALZEMELER:
1 kase haşlanmış maş fasulyesi
1 küçük boy kuru soğan
2 avuç içi kadar ince kıyılmış maydanoz
2 adet inci kıyılmış taze soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kuru kişniş
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kabartma tozu
YAPILIŞI:
Haşlanmış maş fasulyesini mutfak robotundan geçirin. Sonra kuru soğanı rendeleyin, sarımsağı ezin yeşillikler ve baharatları ekleyerek hamur kıvamına gelinceye kadar mutfak robotunda çekin. Minik toplar şeklinde şekil verip bir saat buzdolabında bekletin. Sonra bu köfteleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin ve 180 derecede pişirin.
HAFTANIN BİLİMSEL NOTU:
Baharatlı besinler yaşamı uzatıyor. Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmaya göre her gün düzenli olarak baharat tüketimi olan kişilerin haftada 1 kere kullananlara göre daha fazla yaşayabildiğini bildiriyor. Araştırmada acı kırmızı biberin uzun yaşamda daha fazla etkili olduğunu belirtiyor. Acı kurutulmuş veya taze kırmızı biberde bulunan kapsaisin adlı süper bileşiğin inflamasyonu da engelleyerek ani ya da kronik bir hastalığa bağlı oluşabilecek ölüm riskini azalttığı üzerinde durulmaktadır. Beslenme uzmanı olarak acı baharat tüketimi uzun yaşam için etkili bir yiyecek ya da baharat olsa da mide salgısını arttırdığı, mide de ekşimeye neden olduğu için özellikle hassas yapıya sahip olan kişilerde dikkatli tüketilmesini tavsiye ederim.