Ramazan ayında gün boyu hayali kurulan tatlılar, kabus olmasın. Çünkü gün boyu, su ve yiyecek girmeyen bedenin metabolizması yavaşlar. Bu durumda ağır şerbetli tatlılar yavaşlayan metabolizmaya uygun alternatifler olmaz. Bol şerbetli hamur tatlıları fazla yendiğinde kan şekeri ani olarak yükselir ve pankreas fazla insülin salgılar. Böyle olunca kan şekeri hızla düşer ve uykuya meyil, uyuşukluk başlar, uyuma isteği ortaya çıkar. Kısa süreli uyku sonrasında kişide mide boşmuş hissi doğar, yine acıkma duygusu başlar ve atıştırmaya yönelim oluşur. Bu nedenle sizlere önerim hamur tatlıları yerine ilk akla gelecek tatlı seçiminiz oruç süresince sütlü tatlılardan dondurma ve güllaç olmalıdır.
PORSİYONA DİKKAT:
Önereceğim şekilde ve porsiyonda tüketildiğinde dondurma ve güllaç düşük kalorisi olan tatlılardan ikisidir. Dondurmaların sütlü ve meyveli seçenekleri daha az kalori içerirken, güllacın şeker yerine balla hazırlanmış; ceviz, badem ve Antep fıstığı ile zenginleştirilmiş olanı daha az kalorilidir. Bir büyük dilim güllaç 300 kalori içerir. Dilimlerini küçük keser, üzerine de dondurma koyarsanız ideal bir tatlı elde etmiş olursunuz. 100 gram dondurma yaklaşık 190 kaloridir. Yani iki dondurma kaşığı light dondurma ya da 1 top dondurma yeterli olur. Tabii hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan ambalajlı dondurmalar olmak şartıyla.
İFTARDAN SONRA ARA ÖĞÜNDE YİYİN:
Gün içinde su ve yemek yemediğimiz için iftara kadar metabolizmamız yavaşlar. Bunu beden hareketlerinizin yavaşlamasından anlayabilirsiniz. Yavaşlayan metabolizmaya hareketsiz bir oruç dönemi de eklerseniz yüksek kalori içeren besinler sayesinde kilo artışınız da kaçınılmaz olur. Bu nedenle size iftardan yarım saat sonra en az 30 dakika yürümenizi öneririm. Yürüyüş yaptığınız günlerde kalorisi hamur tatlılarına göre çok düşük olan güllaç ya da taze meyve dilimleri üzerine dondurmayı sahurdan önce bir ara öğün olarak yemeniz hazımsızlık, mide problemleri ve gaz gibi sağlık sorunlarını da yaşamanızı önler.
GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK:
Güllaç ve dondurma tatlı olarak en sağlıklı tercihler. Çünkü sütlü tatlıların en masumları olan bu ikili hem serinletici hem glisemik indeksi düşük olduğu için de doyum üzerinde oldukça etkilidir. Bu lezzetli tatlılar şerbetli hamurlu tatlılara göre kan şekerini ani yükseltmez, uygun miktarda yenildiğinde de vücudun fazla insüline ihtiyacını da çok etkilemezler.
BESLEYİCİ YÖNÜ YÜKSEK:
Sütlü tatlılardan dondurma ve güllaç protein, karbonhidrat, A, D, B vitaminleri ve kalsiyum mineralinden zengindir. Dondurma ve güllaçta bulunan bu besin öğeleri vücuda zindelik kazandırır ve vitamin- mineral yoğunluğundan dolayı Ramazan döneminde kilo almayı önler.
Haftanın sağlıklı tarifi
Spor öncesinde zerdeçallı beyaz omlet tarifimi yemenizi tavsiye ederim. Güç verir, kasları toparlar.
Malzemeler
4 adet yumurtanın akı
2 dilim lokum kıvamında peynir
İnce kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı süt
1 adet domates
1/4 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı pul biber
1 tutam zerdeçal
YAPILIŞI
Derin bir kapta yumurta akı, peynir, süt, pul biber, karabiber ve zerdeçal çatal yardımı ile çırpılır. En son üzerine ince kıyılmış maydanoz çırpılmış karışıma çatalla eklenir. Yağsız tavada yumurta pişirilir. Tavadayken kabukları soyulmuş ince dilimlenmiş domates pişmiş yumurtanın yarısına doğranır ve diğer yarısı ile katlanır. Servis edilir.
MEYVEDEN KORKMAYIN
Haftanın bilimsel notu:
Yemekten sonra yenilen meyvenin şekerinin yağa dönüştüğü fikri yapılan bir araştırma ile çürütüldü. Bu fikir hem sağlık profesyonelleri hem de toplumda yer etmişti. Beslenme bilimi işlenmiş şekerleri tüketmemeyi onun yerine vücudun şeker ihtiyacını taze veya kuru meyvelerden karşılanmasını önermektedir. Fakat genel kanı meyvelerin akşam yemeğinden sonra yenilmesi, fazla yenilen meyvenin vücudu yağlandırması ve şeker içeriği yüksek olan karpuz, incir gibi meyvelerin önerilmemesi kaçınılmaz olarak günlük meyve tüketiminin azalmasına neden olmuştur. Bugün sağlıklı bir yaşam için en az iki en çok dört porsiyona kadar taze meyve tüketimi öneriliyor. Bu miktar meyve ağız, yutak, nefes borusu, mide, meme ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu oluyor. Aynı zamanda kalbi beslediği için sağlıklı beslenme planında meyve olması çok önemlidir. Ülkemizde günlük yarım ya da bir porsiyon taze meyve tüketiminin olduğu düşünüldüğünde durumun çok iç acıcı olmadığı ortaya çıkıyor. Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Kadın Sağlığı İzleme Bölümü'nden Dr. Hope Ricciotti yaptığı araştırmada taze meyveler ile ilgili oldukça önemli bilgilere ulaştı. Dr Ricciotti katılımcılardan günde 20 porsiyon kadar meyve yiyenleri biyokimya ve sağlık açısından değerlendirerek 12-24 hafta kadar izledi. Sonuçta 20 porsiyona kadar taze meyve yiyenlerde yağlanma, kan şekerinde kontrolsüzlük ve hastalık belirtisi gösteren hiçbir ibareye rastlanmadığını belirledi.