Gün boyu açlık ve susuzluk ardından yapılan iftar, ara öğün ile sahur düzeni aynen normal yaşamda olduğu gibi organların birbirleri ile koordinasyonu sayesinde metabolizmada olumlu bir adaptasyon sağlar. Bu koordinasyonda mide en önemli değişikliği yaratır ve asit üretimini azaltarak uzun açlık sonrasında kısa sürede tok kalmaya yardımcı olur. Bu nedenle asit düzeyi azalmış mideyi hızlı ve fazla yemek ile bombardıman yapmamak gerekir. Karaciğer iftar, ara ve sahurda tüketilen enerji rezervlerini gün boyunca kana şeker salarak dinç olmamızı sağlar. Safra kesesi safra asitlerini iftara kadar hazır bir şekilde bekletir ve yemek yeme ile salgılamaya başlar. Böylece sindirimin kolaylaşması sağlanır. Pankreas insülin üretimini kontrol altında tutar. Bu olumlu değişiklikleri bozmamak adına besin tercihlerinizi yeniden gözden geçirmenizi tavsiye edeceğim. Sizlere önerdiğim yedi sihirli besin vücutta tokluk hissi yaratarak, sindirimi rahatlatarak, tatları sayesinde veya içindeki biyoaktif bileşenlerle mutluluğu sağlamaktadır.
1. Kuru hurma: Gün boyu kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koyabilecek yüksek lifli ve doyurucu kuru meyve alternatifidir. Demir ve potasyumdan zengindir. Beta-karoten, lutein ve zeaksantin içerir. İftarı iki-üç adet kuru hurma ve bol su ile açın.
2. Papatya çayı: Flavonoit içeren papatya çiçeği hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkiye sahiptir. Ramazan boyunca kaliteli uyumanıza yardımcı olur. İçine limon dilimleri ekleyerek yatmadan önce büyük bir fincan için.
3. Yumurta: Vücutta kullanılabilirliği yüksek olan yumurtanın en önemli özelliği beyinde tokluk merkezini uyaran nörotransmitterları uyarmasıdır. Uzun süren açlıkta bir-iki adet yumurtayı sahurda yemeye özen gösterin.
4. Dondurma: Hem karbonhidrat hem de protein içeriğiyle karaciğerde bizim dinç olmamızı sağlayacak enerjinin bir kısmının depolanmasında ideal tatlıdır.
5. Yoğurt: Yoğurt bağırsaklarda probiyotik etki yaratarak bağışıklığı arttırmakta, fermentasyona neden olan bakteriler sayesinde yararlı bakterilerin bağırsakta çoğalmasını sağlayarak kabızlık sorununu engellemektedir. İftar veya sahurda birer kase yoğurt ihmal etmeyin.
6. Tam buğday ekmeği ve bulgur: Bolca antioksidan içeren tam tahıllar gün boyunca kan şekerinin iftara kadar dengeli bir şekilde kalmasını destekler. Haftanın üç günü iftarda bulgur pilavını bir küçük tabak tüketmeli, tam buğday ekmeğinden ise her iftarda en az iki dilim yemelisiniz.
7. Kuru erik: Kuru erik suda çözünmeyen diyet lifinden oldukça zengin besinlerden biridir. İçinde doğal sorbitol ve dihidrofenilsatin bulunur ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasını destekler. Üç dört adet kuru eriği gün aşırı olacak şekilde sahur bitiminde bol su ile yiyin.
HAFTANIN BİLİMSEL NOTU
ORUÇ ROMATOİD ARTİRİTE İYİ GELİYOR
Romatoid artrit eklemlerde ciddi ağrı ve şişlik, halsizlik, yorgunluk ile karakterize otoimmün sistem hastalığıdır. Romatoid artrit tedavi edilmezse bağırsak, kalp, akciğer, kan hastalıkları kaçınılmaz olmaktadır. Bu artrit türünde yüksek yağsız protein kaynakları, sağlıklı çoklu doymamış yağlar içeren yiyecekler ve kalsiyum, folik asit, E vitamini ve çinkodan da zengin beslenmeleri gerekmektedir. Ancak araştırmalar oruçta yaşanan uzun süre açlığın romatoid artritli hastalarda sihirli bir şekilde yan etkilerin azalabildiğini ve hastalığa bağlı atakların oruç süresince neredeyse kaybolduğunu göstermektedir. Bahreyn'de yapılan bir araştırmada; romatoidli hastaların orucun sağladığı gün içindeki açlık ve düzenli beslenmeye bağlı kandaki nötrofil, lenfositlerin aktive olup lökotrienlerin seviyeleri azalarak sağladığını belirtmiştir.
Haftanın sağlığı iyileştiren formülü
TAHIL ÇORBASI
Sahur için hazırlayacağınız tahıl çorbası ile gün boyu tok kalma şansınız yüksek. Sahurda bu çorbanın yanında yoğurt ve taze meyve yemenizi öneririm.
Malzemeler
1 adet közlenmiş patlıcan
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı buğday
1 yemek kaşığı integral makarna
1 yemek kaşığı kepekli pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı Az çekilmiş tane karabiber
Yapılışı
Köz patlıcan, rendelenmiş domates, ince kıyılmış soyan, ezilmiş sarımsak, buğday, makarna, pirinç ve zeytinyağı tencereye konup üzerine alabildiğine su eklenir ve pişirilir. Mutfak robotundan geçirilerek taze karabiberle servis edilir.