Karaciğer, kan dolaşımında ve bazı maddelerin vücudumuzda zararsız hale gelecek forma çevrilmesinde önemli rolü olan bir organımız. Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında etkinlik ve demirin ferritin olarak depolanması gibi hematolojik işlevleri de var. Bu yüzden karaciğerle ilgili herhangi bir hastalıkta, bu hayati metabolik fonksiyonların birçoğunda aksaklıklar meydana gelebiliyor. Grip ve soğuk algınlığı sırasında kullanılan önleyici ilaçlar ve antibiyotik yüzünden toksinlerin karaciğerde biriktiği düşünüldüğünde bu toksinlerden uzaklaşmak ve karaciğeri yenilemek önemli. Size hazırladığım beş doğal yiyecekle karaciğerdeki minimal hasarları yok etmek oldukça kolay.
İkşut çayı karaciğere deva: Ülkemizde yaygın olarak bostanbozan adı ile bilinen açık sarı, pembe ve mor renklerdeki ikşut klorofil içermez. Mardin'de çok kullanılan ikşut, karaciğer yenileyici olarak etki eden efsane bitkilerin başında gelir. Flavon, kinik asit, lignan ve polisakkarit adlı besin bileşenlerini bolca içeren bu bitki bebeklerde doğum sonrası görülen fizyolojik sarılık tedavisinde de kullanılmaktadır. 1-2 çay kaşığı kurutulmuş ikşut bitkisini 300 ml sıcak suya koyun ve bir gece dinlendirip süzün. Kahvaltı sonrasında günaşırı olmak kaydıyla her ay birer haftalık kürler halinde için. Bu dozun üzerinde kullanım yan etkiler yaratabilir.
Kereviz karaciğer enfeksiyonlarından korur: Kereviz topraktan emdiği birçok minerali vücudumuzda kullanabileceğimiz forma dönüştüren nadir sebzelerden biri. Karaciğer hastalıkları başta olmak üzere akciğer ve böbrekler için de koruyucu sağlık bileşenlerini içerir. Karaciğerde oluşan şişkinliği azaltıcı etkisi vardır. Kerevizin karaciğerde olabilecek enfeksiyonlarını önleyebilmesi için taze ve çiğ olarak yenilmesi gerekir. Taze kök kerevizi rendeleyin, kereviz yapraklarını üzerine doğrayıp sadece limon sıkarak bir hafta boyunca ana öğünlerinizin yanında salata yerine tüketin.
Kekik karaciğer yağlanmasını önler: Bazı çalışmalar kekiğin karaciğer yağlanmasını önleyebilecek kadar kuvvetli uçucu yağlara sahip olduğunu göstermekte. Özellikle yüksek kolesterollü ve fazla yağlı yemek sonrasında kekik çayı ve kekik salatası tüketen kişilerin histopatalojik değerlendirilmelerinde karaciğer enzimlerinde önemli derecede düşüşün olduğu tespit edilmiştir. Kekikte bulunan esansiyel bu uçucu yağlar antiinflamatuvar etki göstererek karaciğerde yağlanmayı azaltmaktadır. Bir hafta boyunca ana yemeklerinizin yanında taze kekik otu ile hazırlanmış az zeytinyağı eklenmiş salata yemeye özen gösterin. Veya taze kekik otunu kaynatın ve ana yemekler sonrasında bir su bardağı olarak için.
Taze rezene karaciğerin toksin yükünü azaltır: Karaciğerde bulunan detoks enzimlerinin çalışma kapasitesini artırarak toksinlerin hızla uzaklaştırılmasını sağlayan dereotu gibi yararlı otlardan biridir. İçinde bulunan kuersetin antioksidanı ve anethol adlı esansiyel yağ sayesinde karaciğerde oluşacak enfeksiyonların önlenmesinde de faydalı. C vitamininden de zengin olan taze rezene kaynatılarak bitki çayı şeklinde ya da salatalık gibi sebzelerle katı meyve sıkacağından sıkılarak sebze suyu olarak tüketilebilir. Taze rezene ile karaciğerin toksin yükünü azaltmak isterseniz, taze rezene yapraklarını 750 ml suda yarım limon ile kaynatıp süzün ve 10 gün süre ile sabah ve akşam için. Veya 10 gün boyunca iki salatalık ve bir kase taze rezeneyi katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu yatmadan önce için.
Taze zerdeçal karaciğer hücrelerini yeniler: Karaciğer vücudumuzda kendini yenileme özelliğine sahip birkaç organdan biri. Bir hasar oluştuğunda karaciğer yaklaşık kendi ağırlığının yüzde 25 kadarını yenileyebiliyor. Zerdeçal karaciğer aşırı toksinlere maruz kaldığında hücrelerinin korunmasını sağlıyor. Taze zerdeçalı her gün çorba, salata, sebze yemekleri veya taze meyve sularınıza baş parmağı büyüklüğünde rendeleyerek eklemek karaciğer için ultra koruma sağlayıcı etki göstermektedir.
Günün iyileştirici iksiri: Yer fıstığı ezmesi
Kahvaltınızda, sandviçinize sürerek veya meyve dilimlerinin yanında yiyebileceğiniz ev yapımı yer fıstığı ezmesinin tarifini sizlerle paylaşacağım. Canınız istediği takdirde iki yemek kaşığı kadar yiyebileceğiniz katkısız bir lezzet olduğunu da hatırlatayım.
Malzemeler :
* 500 g tuzsuz yer fıstığı
* İki yemek kaşığı bal
* Bir yemek kaşığı zeytinyağı
* 1/4 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Yer fıstıklarını, kabuklarını soyarak yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine yayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında maksimum 10 dakika kadar bekletin. Sıcakken mutfak robotuna atın ve robottan geçirin. Yer fıstıkları sıcağın da etkisi ile püre haline gelecektir. Sonra bu püreye bal, zeytinyağı ve tuzu da ekleyerek krema haline getirin. Yer fıstığı ezmenizi kavanoza koyup serin bir yerde saklayarak tüketebilirsiniz.