Akne kıl ve yağ bezlerinde iltihaplanma sonucu oluşan, halk arasında sivilce olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalıkta cildin altında yer alan yağ bezlerinden salgılanan sebum adı verilen madde fazla üretilir ve deri altında birikir, vücutta özellikle de yüzdeki cilt gözeneklerini tıkar.
Hormonlar akne oluşumunda önemli rol oynar. Tüm bu etkiler propionibacterium acnes bakterilerinin büyümesi için mükemmel bir ortam yaratır. Bakterilerin büyümesi bağışıklık sistemini zayıflatır, iltihaplanma sonucunda da deride kırmızı yara çıkıntıları oluşur. Hormonal değişimin ve sebum artışının en yoğun yaşandığı ergenlik döneminde çoğumuzun başına bela olan akneler yetişkinlikte de karşımıza çıkabilir. Vücut direncinin azaldığı, enfeksiyon, stres ve depresyon yaşanan dönemde alevlenmeler olur ve yüz, boyun, sırt ve omuzlarda kızarık yaralar sıklaşır.
1930'lardan bu yana yapılan bilimsel çalışmalar beslenmenin akne ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bugün sizlerle paylaşacağım akne diyeti ile haftada 2 kilo kaybını garantileyerek pürüzsüz ve kusursuz bir cilde kavuşabilirsiniz.
KALORİYİ AZALTIN
Kalorisi kısıtlı, sağlıklı karbonhidrat ve yağları yeterli miktarda içeren bir beslenme tarzı aknelere meydan okumanızı sağlar. Kilo idealin üzerine çıktıkça büyüme faktörü 1'i artırarak sebum üretimini hızlandırır ve akne oluşumu tetiklenir. Bu nedenle fazla kilolardan kaçınmalı, sağlıklı besinleri kontrollü porsiyonlarda tüketmeye özen göstermelisiniz.
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKS
Tam tahıllar, kuru baklagiller, sebzeler gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları düşük glisemik indekse sahiptirler yani sindirim ve emilimleri yavaştır. Bu sayede kan şekerinin hızla yükselmesini önlerler. Tam tersi şeker ve şekerli tatlılar, beyaz undan yapılmış pasta, poğaça, börek, patates, pirinç gibi glisemik indeksi yüksek besinler sürekli tüketildiğinde kan şekerini dengelemek için çok fazla insülin salınır. Yüksek insülin akne oluşumunu tetikler.
OMEGA 3 ÖNEMLİ
Etlerin yağlı kısımlarında, derisinde, sakatatlarda, tereyağında bulunan doymuş yağlar ve margarinlerde, kek, bisküvi gibi hazır paketli ürünlerin içinde yer alan trans yağlar vücutta inflamasyona neden olan bileşikleri artırır ve cildi akneye karşı savunmasız hale getirir. Ayrıca güncel çalışmalar çoklu doymamış yağ asitlerinden omega 3 kaynağı, ringa, sardalya, uskumru, somon, keten tohumu, semizotu, ceviz gibi besinlerin anti inflamatuar yapıda kimyasalların üretimini sağlayarak aknelerle savaştığını gösteriyor. Çoklu doymamış yağ asitlerinden bir diğeri omega 6 yağ asitleri ise özellikle mısır özü ve ayçiçeği yağında bulunur, bu besinler akne oluşumunu destekler.
SÜT AKNEYİ ARTIRABİLİR
Süt hormonal bileşenleri ve faktörleri içerdiğinden akne gelişimine ve şiddetlenmesine neden olabilir. Özellikle yağsız ve az yağlı sütler akne oluşumunu daha fazla tetikler. Ancak bilimsel çalışmalar sütün olumsuz etkisinin orta ve ağır şiddetli aknede ortaya çıktığını ama hafif aknede oluşmadığını savunur. Şiddetli akne problemine sahip biri süt içtiğinde sivilceleri artıyorsa süt sınırlanmalı ve yerine yoğurt, kefir gibi fermente ürünler tercih edilmeli.
YEŞİL ÇAY KORUYUCU
Yeşil çay antioksidan etkili epigallokateşin sayesinde deri yüzeyindeki yağ oranını azaltır, antimikrobiyal olarak hareket eder ve akne tedavisinde yarar sağlar.
A VİTAMİNİ
A vitamini cilt sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. Yetersizliğinde deri hastalıkları oluşur, cilt kurur. A vitamini hayvansal ve bitkisel kaynaklarda bulunur. Hayvansal kaynaklar yağlı balıklar, süt ve yumurtadır. Havuç, kış kabağı, kayısı, şeftali gibi sarı-turuncu sebze ve meyvelerde ve ıspanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
DERİ SAĞLIĞI İÇİN ÇİNKO
Deri sağlığı için gerekli bir mineral olan çinko deride inflamasyonu kontrol eder ve cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Çinkodan zengin besinler sivilceleri azaltır. Et, karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri en yüksek çinko içeriğine sahiptir. Ayrıca kuru baklagiller, yağlı tohumlar da iyi çinko kaynaklarıdır.
Prebiyotiklerden yararlanın
Prebiyotikler bağışıklığı güçlendirerek akneye karşı koruyucu etki gösterirler. Enginar, pırasa, soğan, sarımsak, yer elması, kereviz, kuşkonmaz gibi sebzeler; muz, üzüm, elma, çilek gibi meyveler; baklagiller, soya fasulyesi, karabuğday, tam buğday, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar doğal prebiyotik kaynaklardır.
Haftada 2 kilo verdiren akne diyeti
Kahvaltı:
1 adet haşlanmış yumurta (Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve pul biber ekleyin.)
1 dilim peynir
1 dilim tam buğday ekmeği
Bol domates, salatalık, maydanoz
1 fincan yeşil çay (Bir dilim limon ve tarçın ekleyin.)
Öğle:
1 küçük tabak zeytinyağlı sebze yemeği (kereviz, enginar, pazı veya ıspanak)
2 yemek kaşığı bulgur pilavı
2 yemek kaşığı yoğurt veya 1 su bardağı ayran
1 kase pancar salatası
Pancar salatası tarifi:
Malzemeler:
1 orta boy pancar
1 kase ince kıyılmış dereotu
1 kase ince kıyılmış maydanoz
8 yarım ceviz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Yarım limon
Çekilmiş tane karabiber
Yapılışı:
Limon suyu, zeytinyağı, sirke ve karabiberi karıştırarak salata sosunu hazırlayın. Rendelenmiş pancarı, dereotunu, maydanozu ve cevizi geniş bir kaseye alın. Üzerine sosu ekleyip karıştırın.
Ara:
Cildi toksinlerden arındıran karışım:
(Malzemeleri mutfak robotundan geçirip tüketin.)
1 su bardağı kefir
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı keten tohumu
Akşam:
150 gram buğulama veya fırında pişirilmiş yağlı tercih edilen balık
Az zeytinyağlı limonlu roka-maydanoztere salatası Gece:
1 fincan limon dilimli çubuk tarçınlı yeşil çay
12 adet tuzsuz çiğ fındık veya badem