Çayın sağlığa faydaları saymakla bitmez. Çayın dünyada sudan sonra en çok tercih edilen içecek olmasının belki de temelinde iyilik hissini günün her saatinde vermesi yatıyor olabilir. Kışın sıcacık içtiğimiz çayı yazın buzla içmek hem iyiliğinden hem de ferahlığından faydalanmamızı sağlar. Çay gazsız olduğu için de asitli içeceklerin yarattığı midede şişkinlik, yanma ve reflü gibi sağlık sorunlarına yol açmaz. Buzlu çayların sağlığa etkileri saymakla bitmez. Üstelik her çeşidinin vücuda faydası başka. Birçok önemli çalışma yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşin fenolik bileşiğinden dolayı kilo vermeye yardımcı etkisi olduğunu belirtiyor, kilo vermek isteyen bireylere yeşil çay tüketmelerini öneriyor. Yeşil çayın doğal yapısında bulunan maddeler vücut ısısını arttırarak metabolizmayı canlandırır ve vücutta yağlanmayı engeller. Ayrıca besinlerin içerisindeki yağ emilimini azaltarak kilo kaybını sağlar. Farklı çalışmalar, yeşil çayda bulunan epigallo kateşin gallat adlı fenolik bileşiğinin; insülin hormonunun kullanılabilirliğini arttırdığını, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğunu, pankreastan insülin salgılayan beta hücrelerinin hasarlarını da engellediğini göstermektedir.
OBEZİTEYLE SAVAŞIR
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada günde 1-2 su bardağı gazlı içecek tüketenlerin Tip 2 diyabete yakalanma riskinin yüzde 26, kalp krizi geçirme riskinin yüzde 40 arttığı kanıtlanmıştır. Fakat buzlu çaylar tüm asitli içecekler ile kıyaslandığında çok daha düşük şeker ve kalori içerdiğinden obezite ve Tip 2 diyabet hastalığı için risk oluşturduğuna dair bilimsel bir bilgiye de rastlanmamaktadır. Bu zlu çay dişleri korur Yemeklerin yanında ve gün içinde içilen asitli içecekler yüksek fosforik asit içerir. Buna bağlı olarak kemiklerdeki kalsiyum emilimini etkiler, zamanla kemik erimesine sebep olur. Ayrıca fosforik asit dişin yapısı bozarak ağrı, hassasiyet ve kayıplara da neden olabilir. Buzlu çaylar içerdikleri manganez minerali sayesinde kemik yoğunluğunu artırır, flor minerali sayesinde de dişi bakterilere karşı koruyarak yapısını sağlamlaştırır, çürüklerin oluşumunu engeller.
Haftanın sağlıklı tarifi
Pancar spagetti salatası
Pancarı spagetti haline getirip salata yapmak ister misiniz? Bu salatanın bir porsiyonu 200 kalori. Ana öğün yerine de yiyebilirsiniz. Malzeme ler :
2 adet orta boy taze pancar
2 yemek kaşığı lor peyniri
4 yemek kaşığı taze barbunya
Yarım kuru soğan
1 adet taze kırmızı tatlı biber
4 yemek kaşığı haşlanmış nohut
1 kase taze maydanoz
1 kase taze nane
2 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Sebze spagetti yapan alet ile pancarlar spagetti haline getirilir. Kuru soğan ve biber ince halkalar şeklinde kesilir. Pancar spagettiler kuru soğan ve biber ile tavada zeytinyağı ile çevrilir. Salata kasesine alınır. Nane ve maydanoz yaprakları ile harmanlanır. Sebze karışımına zeytinyağı, çekilmiş tane karabiber, lor, taze barbunya, nohut eklenir.