Sağlıklı yaşamda olduğu gibi oruç tutarken de çorbalar; farklı tahıl çeşitleri, kuru baklagiller, yoğurt, sağlıklı yağlar, sebze, baharat ve etler bir arada pişirilerek elde edildiği ve minik bir tabakta sunulduğu için vücudumuza dengeli karbonhidrat, protein ve yağ sağlar. Bu sebeple de sık sık içilmesi tavsiye edilir. Domates gibi sebze, mercimek gibi kuru baklagil çorbaları ya da buğday, yoğurt, tavuk, nohut ile hazırlanan çorba çeşitleri hem sağlıklı, hem de tok tutucudur ve iftar sofralarının vazgeçilmezlerindendir.
Sindirimi rahatlatır:
Çorba tam tahıl, taze veya kurutulmuş sebzeler ve baharat içerdikleri için sindirimi rahatlatır. Özellikle buğday, yoğurt, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagillerden yapılan çorbalar sindirim sistemini harekete geçirir, bağırsakta yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olarak hem hazımsızlığı ve kabızlığı önler.
Çabuk doyurur:
İftarda hem çorba hem de salata tükettiğinizde mideniz dolar ve çabuk doyarsınız. Nohut, mercimek, tavuk, erişte gibi tahıllar, domates veya mevsime uygun sebzeler içeren çorbalara öncelik verirseniz lezzetli aromaları sayesinde hem sizi mutlu eder hem de içerdiği yüksek lif sayesinde kan şekerinizin hızlı yükselmesini önler. Böylece doygunluğa kolayca ulaşabilirsiniz.
Kilo almanızı önler:
Çorbalar bol vitamin ve mineral içerir buna karşılık az yağ ve kalori ihtiva ederler. Küçük bir tabak çorbada 100 ile 200 kalori vardır. Çorbanın büyük bir kısmı sudan oluştuğu için bir veya iki küçük tabak içtiğinizde az kalori alırsınız. Ayrıca Penn State Ünüversitesi Beslenme Bölümü'nün yaptığı araştırmalar iftara çorba ile başlandığında aynı öğünde aşırı yemenin önlendiğini ve ortalama yüzde 20 kadar az kalori alımının sağlandığını ortaya koyuyor.
Bağışıklığı güçlendirir:
Eğer yeterli protein, antioksidan ve vitamin yemeklerle alınmazsa gün boyu süren açlık bağışıklık sisteminin de zayıflamasına neden olur. Çorbalarda tavuk gibi et çeşitleri, taze sebzeler, kuru baklagiller ve bitkisel yağların bir arada bulunması vücudun antioksidan ve vitamin kapasitesini artırır, immün sistemi güçlendirir.
Vücudun sıvı ihtiyacını destekler:
Sağlıklı metabolizmanın devamlılığı, yorgunluğun önlenmesi ve vücudun ısı denetimi için su hayati önemli bir içecektir. İftardan sahura kadar normal günlük su ihtiyacı olan en az sekiz bardak suyun içilmesi önemlidir. Çorba da vücudun sıvı ihtiyacına destek olan lezzetli bir alternatiftir. Su içeriği yüksek olan çorbalar özellikle yaz mevsimlerinde vücudun susuz kalmasını önlemek açısından iyi sıvı kaynaklarıdır.
Haftanın sağlıklı tarifi
Soğuk ıhlamur çayı
Sıcakların şiddetini gösterdiği bu günlerde aç ve susuz kalınan oruç süresince susuzluğu önlemeye yardımcı bir tarif vereceğim sizlere. Sahurda bolca içilmesini öneririm.
Malzemeler:
1 avuç kuru ıhlamur
2 limon
1 tatlı kaşığı kuru karanfil
1.5 L su Yapılışı: Ihlamuru cezvede 300 mL su ile kaynatın, süzün ve bir sürahiye aktarın. Üzerine kuru karanfilleri atın. Limonları sıkın ve kalan 1.2 L suyu da ekleyip bol buz koyun.
Haftanın bilimsel notu
Ceviz iftar sofralarında bulundurulması gereken sağlıklı iftariyeliklerden biridir. Kalp sağlığını korumada etkili olan ceviz, kanda kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde de yarar sağlayan yağlı tohumlardan biri. British Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan önemli bir araştırma haftada dört kere yedi tam ceviz yemenin kalp hastalığı görülmesini yüzde 37 kadar azaltabildiğini açıkladı. Oruç kalp sağlığına fayda sağlayan bir ibadettir ancak yeme düzeni sağlıklı planlandığında. İftar ve sahurda ceviz gibi safra taşı oluşumunu engelleyen, kemik yoğunluğunu artıran, kilo almayı önleyen besinler tüketmek gerekir. Ceviz bol antioksidan, omega 3 yağ asidi, melatonin, diyet lifi, bakır ve arginin amino asitlerini doğal yapısında barındırdığı için oruç tutarken gün içinde tok kalmayı, konsantrasyonu, yorulmamayı sağlar ve bağırsak tembelliğini önler. İftar ve sahurda her gün yedi tam cevizi sağlıklı iftariyelik olarak yemenizi öneririm.