İyi yaşam için üç ana öğün ve bir ara öğün kuralı esastır. Uyandıktan sonra ilk iki saat içinde kahvaltıyı bitirin diğer öğünleri ise sırasıyla; öğle, ikindi ve akşam yemeği olarak planlayın. Kahvaltıdan sonra her öğün arasında en az dört saat bırakmaya özen gösterin. Sizlere bahsedeceğim kuralları yaşam tarzı haline getirirseniz ne kilo alırsınız ne de hasta olursunuz.
ÖĞÜNLERDE BOL SU İÇİN:
Tüm öğünlerde yiyecekleri tüketirken ara ara su içmek kısa sürede doymanızı sağlar. Özellikle oda ısısında tüketilen su, yiyeceklerle birleşerek mide ve bağırsaklarda besinlerin jel kıvamına çabucak gelmesini sağlar, sindirim kanalından geçişi uzatır. Bol su içerseniz yemeklerdeki karbonhidratların emilimi yavaşlar ve kan şekeriniz hızla yükselmez. Öğün süresince içeceğiniz bol su yemekten en az 100 kalori daha az almanızı sağlar, metabolizma hızını da her öğün başına 25 kalori daha hızlandırır.
HER ÖĞÜN LİFLİ YİYECEKLER TÜKETİN:
Liften zengin tam tahıllı ekmekler, taze sebzeler, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, taze ve kuru meyveler, yüksek lifli müsli, yulaf kepeği, kuru baklagiller ile fındık fıstık gibi yağlı tohumlar bağırsaklarda kanser yapıcı bileşikleri süpürür, karaciğerdeki doğal kolesterol sentezini baskılar, endotel hücre hasarını önler, kalp hastalıkları gelişimini azaltır. Günde 25-30 gram arasında toplam diyet lifi alınması sağlıklı beslenmede öneri olduğundan her öğünde en az 4-5 gram kadar lifli bir besini tükettiğinizden emin olmak bedende detoks sağlar, vücudun yağ depolarını eritir ve diyabetten korur. Birçok araştırma lif içermeyen beyaz ekmek yiyenlerde diyabet, tansiyon gibi hastalıkların daha fazla gözlendiğini, tam buğday ekmeği ya da lif içeren tam kahvaltılık gevrekleri yiyenlerin bu hastalıklara yakalanma risklerinin neredeyse bulunmadığını bildirmektedir.
YEMEKLERİ ODA SICAKLIĞINDA SERVİS EDİN:
Yemekleri soğuk yemek gaz yapar, sıcak tüketmek ise reflü. Hatta çok sıcak yemek yiyenlerde ağız ve gırtlak kanseri görülme sıklığı da yüksektir. Bilimsel araştırmalar yemek soğuk servis edildiğinde doyma duygusunun çok uzun sürede oluştuğunu ve aynı öğünde daha fazla yemeye yönelttiğini bildirmektedir. Yemekleri oda sıcaklığında servis ettiğinizde mideden fazla asit salgılanmasını önleyerek, mide basıncını da kontrol altına alabilirsiniz.
HER ÖĞÜN YAĞI AZALTILMIŞ YOĞURT YİYİN:
Yoğurt mayalanırken yoğurt bakterileri; B12 başta olmak üzere bazı vitaminleri sentezler. Bu da yiyeceklerin içindeki diğer minerallerden yararlanmanızı sağlar. Yemekle birlikte yoğurt yemek mide ve bağırsak sorunlarının oluşmasını önler. Yoğurt kolayca sindirilen amino asitler içerir. Laktik asit sayesinde bağırsak florasını düzenleyerek kabızlığın önlenmesinde yardımcı olur.
10 GÜNDE BASENDEN ÜÇ KİLO YAĞ ERİTEN DİYET
Bu özel diyetle baseninizdeki yağların erimesini sağlayacaksınız. Hem de spor yapmadan...
Kahvaltı: 07.00-08.00 arasında olmasına dikkat edin.
İki adet orta boy taze narın tanelerini bir avuç içi kadar taze kerevizin yaprakları ile birlikte sıkın ve çıkan karışımı tüketin.
Ara: 10.00-10.30 arasında tüketin.
Bir su bardağı 200 ml yağsız süt
Öğle: 13.00-13.30 arasında olmasına dikkat edin.
Bir kase 250 ml mercimek çorbası
Bir kase havuç rendelenmiş içine taze maydanoz konulmuş bir yemek kaşığı yağ ile karıştırılmış salata
Ara: 16.30-17.00 arasında tüketin.
Bir çay bardağı haşlanmış ve üzerine az kimyon serpiştirilmiş nohut
Akşam: 19.00'da akşam yemeği öğünü bitmiş olmasına dikkat edin.
Bir kase bulgurlu ıspanak yemeği veya zeytinyağlı kabak yemeği
Bir çay bardağı 100 ml yağsız yoğurt
Bir yemek kaşığı yağ eklenmiş mevsim salatası