Aslında oldukça sağlıklı yiyecekler ama toplumdaki oluşan olumsuz genel kanıdan dolayı bu süper yiyecekleri ne çocuklar ne de yetişkinler öğünlerinde asla tüketilmiyor. Bu doğru olmayan kanılar maalesef anne-çocuk sitelerinde çok derin tartışmalarla alevleniyor. Beslenme ile ilgili doğruluğu araştırılmadan yazılmış bilgiler hepimizin üzerinde psikolojik baskı yaratıyor. Bir anne çocuk sitesinin forum bölümünde yer alan şöyle bir notu sizinle paylaşmak isterim. Bir anne çocuğunun iştahsızlığından yakınırken, sağlık alanında çalışan bir aile "Çocuğuna hiç bakla yedirdin mi?" diyor. Anne de bakla yiyen çocuğunda oluşan korkutucu klinik tabloya ait bilgileri bu siteye yazıyor. Ve bu yazının altında da onlarca yorum yer alıyor. Özetleyecek olursam iştahsızlık konusu ile gelen ve sonrasında nadir görülen enzim eksikliği olan bazı hastalarda bakla yenilmesi sonucu oluşan favizme bağlanıyor olay. Ve baklanın zehirli bir besin olduğu, iştahsızlığı da sağlayabileceği sonucu çıkarılıyor. Açıkça belirtmek gerekirse sağlıklı çocuklarda bakla ne iştahsızlığa neden olur ne de favizme. Favizm, alyuvarlarda bir enzim olan Glukoz 6 Fosfat Dehidrojenaz eksikliği olan çocuklarda bakla yenmesi ile akut hemolitik anemi atağına bağlı görülen özel bir hastalıktır. Bu duyarlılığı olanların dışında her çocuk bakla yiyebilir ve bakla çok değerli bir besindir. Görüldüğü gibi çok özel durumlar çok fazla kaygı yaratarak sağlıklı bir yiyeceğin yaşam boyu yenmesinde etkili olabilmektedir. İşte genel olarak yanlış değerlendirilen ama süper etkili 6 besin hakkında bilimsel gerçekler.
PATLICAN:
Boşuna yeme, içinde hiçbir vitamin-mineral yok, nikotin içerir, sigara kadar tehlikelidir diye aklınıza kazınmış olan patlıcan tahmin etmeyeceğiniz kadar faydalı antioksidanlarla doludur. Bir kasede 20 kalori, 2.5 gram lif bulunur. Birçok araştırma mor renkli bu sebzenin özellikle saçların canlılığını kazanmada, zayıflamayı hızlandırmada ve kalp hastalıklarından korunmada büyük öneminin olduğunu bildirmektedir. İçeriğindeki yüksek düzeyde diyet lif, potasyum, C vitamini ve kalp sağlığını koruyan antosiyanidin adlı antioksidan patlıcanın faydasız değil çok yararlı olduğunun kanıtıdır. Süper bir bileşik olan antosiyanidin hem kalbi koruyan hem de tansiyonu düşüren önemli bir maddedir. Ve patlıcan klorojenik aist içerdiğinden LDL kolesterolün de düşürülmesinde rol oynar. Daha uzun tok kalmak için öğünlerinizde patlıcanı közleyerek salatalarınıza veya etlerinizin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.
MUZ:
Endorfin hormonunu arttıran ve vazodilatasyon dediğimiz damar açıcı etkisi ile muz süper besinlerin başında gelir. Muz nişastalıdır ve kan şekerini aşırı yükseltir fikri tamamen bir efsanedir. Bir büyük boy muz yaklaşık 150 gramdır ve 110 kalori gibi oldukça düşük enerji sağlayan meyvedir. Muz potasyum, magnezyum ve folat kaynağıdır. Diyabetiklerin de korkmadan yiyebileceği bir orta boy muzun içinde bulunan 3 gram diyet lifi, kan şekerinin yükselmesinde değil, tam tersine dengelenmesinde rol oynamaktadır. Düzenli muz yemek kolon kanserinden koruyabilir, kalbe giden damarları temizleyebilir, vücudun elektrolit düzeyini arttırarak canlı bir metabolizmanın sağlanmasında rol oynayabilir. Muz hafıza güçlenmesine birebirdir. Yoğurt, süt ve yulaf ile beraber yemek metabolizmayı hızlandırıcı etki yaratır.
MANTAR:
Çoğunlukla tat ve piştikten sonraki görünüş nedeniyle et kadar yüksek protein sağladığına inanılır. Kimisi için de hiçbir besleyici değeri olmayan bir besindir mantar. Açıkçası mantar ne etin alternatifidir ne de değersizdir. Aksine D vitamini ve selenyum mineralini içeren tek sebzedir. Mantar pankreastan insülin hormonunun aşrı salgılanmasını da önleyen beta glukan adlı diyet lifini de bulundurur. Bir kasesinde 15 kalori olan mantar kolin ve bakır içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesi, kalp sağlığının korunması ve yağların emilimini azaltarak yağ depolanmasını da önler. Salatalara çiğ, fırında veya kuru soğan ile sote pişirilerek etlerin yanında yemek oldukça sağlıklıdır.
LEBLEBİ:
Nişastalı, kalorisi yüksek bir karbonhidrat kaynağı olarak görülen leblebi açıkçası iyi bitkisel protein kaynağıdır. Besleyici değerinin az olduğu sanılan leblebinin mideyi koruyan, östrojen hormonu dengeleyici, kolesterol düşürücü, tok tutarak zayıflamada etkili ve öksürüğü kesici faydaları bulunmaktadır. Leblebi aslında nohudun farklı ısılarda kavrulması ile elde edilen kuru yemiştir. Kabukları soyularak kavrulursa sarı, kabukları ile kavrulursa beyaz leblebi olur. Bir avuç içi kadar leblebiyi bir su bardağı ayran ile beraber tükettiğinizde hem doyurucu, hem zayıflatıcı, hem de sağlık açısından en yararlı kombinasyonu sağlamış olursunuz.
TURP:
Keskin lezzete sahip olan turp tadı sevilmediği için faydasız besinler arasında gösterilir. Oysa turp yüksek C vitamini içermesi sayesinde iç organların temizlenmesinde görev alır. Viral enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korur.
BAKLA:
Folik asidin ve B vitaminlerinin en yüksek kaynaklarından biri olan bakla sinir sistemi gelişimi ve kan hücre yapımında etkili mükemmel bir sebzedir. Taze ve kuru şekli olan bakla en değerli diyet lifi, yüksek bitkisel protein ve magnezyum kaynağıdır. Yapılan birçok bilimsel çalışmada baklanın metabolizma hızını arttırdığı, L dopamin düzeyini etkileyerek mutluluğu sağladığı, bağırsaklarda toksin atımını kolaylaştırdığı ve bağışıklık sistemini arttırdığı bildirilmiştir.
KARACİĞERİ YENİLEMEK İÇİN 1 GÜNLÜK KARACİĞER DETOKSU DİYETİ
Karaciğer hayatı bir organ olup detoksifikasyon, protein sentezi ve biyokimyasal sindirim denilen özel metabolik olayların olduğu merkezdir. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri ve yağların sindirilmesinde görev alan alkali bir bileşik olan safra asitleri burada üretilir. Eğer karaciğeriniz yorulursa ki bu yaşla birlikte görülen bir durumdur bu önemli işlevlerini de yavaş şekilde yapar. Yıllar geçtikçe dinç bir karaciğere sahip olmak istiyorsanız ayda bir günde olsa karaciğerinizin çalışma düzenini arttıran, karaciğerde oluşan zararlı bileşiklerin organa zarar vermesini önleyen, karaciğerde detoks enzimlerini çalıştıran ve karaciğerin yağlanmasını önleyen bu özel diyeti mutlaka uygulayın.
AÇ KARNINA:
Bir çay kaşığı çörek otu ile bir tatlı kaşığı bal karıştırın ve bir su bardağı ılık su ile tüketin.
Kahvaltı:
1 adet yumurta
1 dilim yağsız peynir
1 dilim tam buğday ekmeği
Bol turp dilimi, maydanoz ve taze nane
Ara: 1 su bardağı tarçınlı süt
Öğle: 1 kase mercimek çorbası Karaciğer detoks salatası
İkindi: 1 su bardağı taze nar suyu
Akşam: 2 adet zeytinyağlı enginar 1 küçük boy fileto somon veya levrek veya 10 adet sardalye Dereotlu turp salatası
Yatmadan önce: 1 su bardağı kefir
KARACİĞER DETOKS SALATASI
Malzemeler:
Semizotu, pancar, brokoli, domates, dereotu, biberiye, turp, sumak, pulbiber, zeytinyağı
Yapılışı:
Semizotu yapraklarını büyük bir kaseye koyun. Üzerine küpler halinde doğranmış taze pancar, ince kıyılmış dereotu ve domatesleri dilimleyin. Az miktarda taze biberiye yaprakları koyup, minik parçalara ayrılmış biraz taze brokoli ve elma dilimli kesilmiş turplarla harmanlayın. Zeytinyağı, pul biber ve sumak ekleyerek lezzetlendirin.