Tip 2 yani insülin kullanmayan diyabet hastaları bal tüketebilir. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar diyabet hastalarının çay şekeri yerine bal tüketmeleri halinde kan şekeri düzeylerinin olumsuz etkilenmediğini göstermiştir. Doğallığı kanıtlanan bal yiyen diyabetlilerde iyi huylu kolesterolün arttığı da araştırılmalarda gösterilmiştir. Glisemik indeksi çay şekerine oranla düşük olan bal bağırsaklarda emilim hızını yavaşlatıyor. Gastrik boşalmayı önleyerek kan şekerini yükseltmiyor. Hem sağlıklı bireylerin hem de diyabeti olan hastaların içerdiği enzimler, organik asitler, fenolik bileşikler ve birçok mineraller sebebiyle günde iki yemek kaşığına kadar balı öğünleriyle beraber tüketmesinin kan şekeri üzerinde olumsuz etkisi olmamaktadır. Zayıflama ve diyabet diyetinde kahvaltıda, süte veya çaya karıştırılarak tüketilen bal, tatlı ihtiyacını dengeleyen sağlıklı bir besin.