Makarna deyince akla kilo geliyor. Hatta makarna karbonhidrat içerdiği için vücutta yağa dönüştüğü düşünülüyor. Yıllardır makarna ile beslenen İtalyanlar bile dünyanın geri kalanından daha yavaş kilo alıyor. Sadece bu bilgi bile makarnanın suçlu olmadığını ispatlamaya yeter. Kilo aldırması dışında en önemli konu makarnanın saflaştırılması ve besleyici değerinin azaltılması. Bu nedenle makarnayı tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine hangi tür makarna yiyeceğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Tam buğday unundan yapılmış ve yararlı sağlık bileşenlerini içinde barındıran saflaştırılmamış integral makarna tercih etmek sağlık açısından önemli. İntegral makarnayı pişirirken tuz eklememeli, az zeytinyağı ve az su ekleyerek suda çektirme yöntemi ile pişirmelisiniz. Hafif diri bıraktığınız makarnayı yağsız peynir, taze sebze ve beyaz et ile yiyebilirsiniz.
Zor sindirilen karbonhidrat içerir:
İntegral makarna kompleks karbonhidrat dediğimiz nişasta molekülleri içerir. Bu nişasta molekülleri sindirim sisteminde uzun sürede parçalanır. Böylece kanda insülin fazlalığı yaratmaz.Hızlı kan şekeri düşme riski oluşmaz.
Karbonhidratı yağa dönüşmez:
Sağlıklı yaşam için günde mutlaka en az 130 gram sağlıklı karbonhidratı doğal yiyeceklerden almamız hem beyin hem de kırmızı kan hücrelerimiz için şart. Bir küçük tabak integral makarna yaklaşık 40-45 gram kadar karbonhidrat içerir. Eğer gün içinde diğer sağlıklı yiyeceklerden orta düzeyde karbonhidrat alması sağlanırsa makarnanın vücutta yağ deposuna dönüşmesi metabolik olarak gerçekleşmez. Makarnayı biraz kaçırırsanız o gün tempolu yürümeyi ihmal etmeyin. Aktivite, yediğiniz sağlıklı karbonhidratların hızla yakılmasını sağlar.
Makarna ile tok kalarak zayıflamak kolay:
Suda çözünmeyen diyet lifi içeren tam buğdaydan yapılmış makarna çeşitleri tokluk sağlar. Bunlar taze sebzelerle lezzetlendirildiğinde bir kasesi yaklaşık 150 kalori kadar enerji içermektedir. Zayıflarken ana yemeğinizin yanına bir kase sebzeli integral makarna ekleyebilirsiniz. Düşük kalorili olduğu, manganez minerali içererek doğal yapısında bulunan karbonhidratı kolay metabolize etmesi sebebiyle uygun miktarlarda yenebilir. Makarnanın kilo vermede sorun yaratmaması için krema, tereyağı, yağlı kırmızı et, kızarmış sebzelerle yenmemesi ve beyaz makarna olmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Metabolizma düzenleyici ve vitamin deposudur:
Tam buğdaydan yapılmış ve saflaştırılmamış makarna, yüksek oranda folik asit, lutein ve zeaksantin içerir. Bir küçük tabak integral makarna günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık yüzde 40 kadarını karşılar. Makarnayı suyu çektirme yöntemi ile pişirirken bile pişirme suyunu asla dökmemelisiniz. Bu su bolca B grubu vitamini içerir. Bu suyu makarna sosunda kullanabilirsiniz.
KANSER KADERİMİZ DEĞİL
Kanser, gelişmiş ülkelerdeki en yaygın kronik hastalıklardan biri. Kanser türlerinin çoğu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Kanserin nedeni oldukça karmaşık olup kanserin oluştuğu yere ve dokuya göre farklılık gösterir. Meyve, sebze, et ve et ürünleri, balık, yağ, diyet lifi ve alkol kanser riski ile ilgili en çok incelenen diyet etmenleridir. Et ve işlenmiş et ürünlerinin fazla, diyet lifinin az tüketilmesinin kolorektal, taze sebze ve meyvelerin yeterince yenmemesinin akciğer, sindirim sistemi, üst solunum yolu ve mide kanserleri ile ilişkileri bugün bilinen en son bilgilerdir. Süt ve süt ürünlerinden zengin bir beslenmenin kolorektal kanserlerine karşı koruyucu bir etki gösterdiği artık kanıtlanmış bir bilimsel bilgidir. Şişmanlık, fiziksel aktivite eksikliği kolondan endometriyuma, safra kesesinden pankreasa, böbrekten meme kanserine kadar çeşitli türlerde kanserin gelişiminde rol oynayabilir. Bu bilgiler doğrultusunda, yaşam şekli ve beslenme davranışlarımızda değişiklikler yapmak kanserin birçok çeşidine karşı vücudumuzu koruyabileceğimizi göstermektedir. Kilo fazlalığından kurtulmak, düzenli aktivite yapmak, taze sebze ve meyve yemeyi ihmal etmemek, doymuş yağlardan arınmış bir beslenme sistemi benimsemek, düzenli süt ürünleri tüketmek ve kırmızı et ürünlerinden uzak durmak koruyucu olabilir.
GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Makarnalarınız için sağlıklı ve kalorisi düşük bir sos tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu tariften küçük bir kavanoz sos çıkacaktır. Her bir porsiyon makarnanıza 3-4 yemek kaşığı koymanız yeterli. Hafif diri pişirdiğiniz makarnanıza ekleyeceğiniz bu sos ile zayıflamanız kolaylaşacağından kuşkunuz olmasın.
MALZEMELER
10 taze domates
5 kurutulmuş domates
3 diş sarımsak
1 avuç içi kadar taze fesleğen
2 yemek kaşığı çam fıstığı içi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Çekilmiş tane karabiber
YAPILIŞI
Taze domatesleri ikiye bölün ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. Ayrı bir yerde kurutulmuş domates, taze fesleğenleri incecik kıyın. Sarımsakları ezecekten geçirin. Fırından sıcak çıkardığınız domatesleri mutfak robotuna koyup üzerine diğer malzemeleri ekleyin, sos olana dek çekin. Çekilmiş tane karabiberi de karıştırıp servis etmek üzere kavanoza koyun.