Her şey Detroit Üniversitesi öğretim görevlisi Robert William Kearns'ın 1964'te yağmurlu bir günde ailesi ile otomobilde seyahat ederken başladı. O yağmurlu gün Kearns ailesinin hayatını tamamen değiştirdi. Yaşanacak zor günlerin başlangıcı oldu. Küçük yaşlardan beri icatlara meraklı olan Kearns, yağmurda sürekli çalışan ve camı çizen silecekler yerine, belirli zaman periyodunda çalışıp duran bir silecek hayal etti. Fasılalı adı verilen otomatik silecek, normal sileceğin dezavantajlarını ortadan kaldıracaktı. Böylece, sürücüler yağmurlu havalarda güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat edebileceklerdi. Hayalinin peşinden koşan Kearns kısa sürede çalışmalarının meyvesini aldı. İcat ettiği fasılalı sileceği, başarılı bir şekilde çalıştırmayı başardı. 1964 sonunda ürünün patentini aldı. İcadını otomotiv firmalarına tanıtmak için harekete geçti. Çocukluk arkadaşının yardımıyla Amerikan otomotiv devi Ford'dan randevu aldı. Ford yetkilileri icattan çok etkilendi ve patentini satın almak istedi. Ancak, Kearns sileceği kendisi üretim satmayı istiyordu. Sonunda anlaştılar. Kearns, fabrika yatırımı için bankadan kredi çekti. Tam üretime başlayacakken, Ford'dan gelen haberle yıkıldı. Ford, Kearns'ün üreteceği fasılalı silecekleri satın almaktan vazgeçti. Kearns için zor günler başladı. Bir taraftan banka kredileri, bir taraftan aile sorunları Kearns'ü bir bataklığa doğru sürükledi. Aradan bir yıl geçtikten sonra, Kearns yeni Mustang'in tanıtıldığı fuarda kendi icadı olan sileceklerin kullanıldığını görünce kandırıldığını anladı. Dev firma, Kearns'ı aradan çıkarmış, silecekleri, kendi ürünleriymiş gibi kullanmıştı. Ertesi gün soluğu Ford'un merkezinde alan Kearns, haklarının verilmesini istedi. Olumsuz yanıt üzerine, hukuk mücadelesi başlatmaya karar verdi.
22 YIL MÜCADELE ETTİ
Ancak, bu hiç kolay değildi. Ford'a açtığı dava tam 12 yıl sürdü. Ford'dan sonra icadını kendi otomobillerinde kullanan Chrysler'e de dava açtı. Bu dava da 10 yıl sürdü. ABD'nin dev firmalarıyla mücadele etmek, onları mahkemeye çıkarmak kolay değildi. Uzun yıllar süren bu süreçte başta ailesi olmak üzere herkes tarafından dışlandı. Dava masrafları nedeniyle tüm birikimini kaybetti. Ford'un davadan vazgeçmesi için önerdiği 30 milyon doları geri çevirdi. Adalet istiyordu. Amacı icadının kendisine ait olduğunu kanıtlamaktı. Sonunda başardı. Bu icadın tescilli mucidi sayıldı. Ford, Kearns'e 22 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldı. Bu Ford'un kendisine ödemeyi teklif ettiği tazminattan daha az da olsa Kearns, mutluydu. Chrysler ise 18 milyon dolar tazminat ödedi. 2005'te aramızdan ayrılan Kearns, hayatta her şeyin para olmadığını itibarın daha önemli olduğunu yaşadıklarıyla gösterdi.
200 MİLYON OTODA KULLANILIYOR
Bugün tüm otomobil markaları Robert Kearns'ün icadı olan otomatik silecekleri kullanıyor. Otomatik silecekli otomobillerin sayısının yaklaşık 200 milyon adet olduğu tahmin ediliyor.
HAYAT HİKAYESİ FİLM OLDU
2008 yılında Robert Kearns'in hayatını ve dev firmalara verdiği mücadeleyi anlatan bir film çekildi. Başrolünde, Greg Kinnear'ın oynadığı filmin adı Flash of Genius.