Boşanmalar, ebeveyn kayıpları yeniden evlenmeleri ve yeni ailelerin oluşmalarını gündeme getirmektedir. Bu tür evliliklerde daha önceki evliliklerden çocuk olması durumunda dikkat edilmesi gereken bazı özellikler ortaya çıkabilir.
Çocukların, anne ya da babalarının yeniden yapacağı evliliğe ilişkin tutumları gelişim dönemlerine, ebeveynleri ile olan ilişkisine, sosyal koşullara ve bir çok başka etkene bağlı olarak değişebilir.
Çocuklar kaç yaşında olursa olsun, ebeveynlerinin yeniden bir arada olacağı umudunu taşır. Bu nedenle bir başkası ile evlenme haberi onları hayal kırıklığına uğratır. Hele henüz boşanmanın etkisini atlatamamışken, ebeveynlerden birinin yeniden evleneceği haberi travmatik olabilir.
Evlenme, ailenin boşanması ile ilişkili olan biriyle değilse, daha kolay kabullenilir. Birlikte yaşadığı ebeveynin evlenecek olması, eve gelecek yeni kurallardan endişelenme, ebeveyni paylaşma kaygısı getirir. Arada gördüğü ebeveynin evlenmesi ise onu tamamen kaybedeceği endişesi yaratabilir. Yeni eşin çocukları olması durumu daha da zorlaştırır.
EVLİLİK ÖNCEDEN ANLATILMALI
Evlilik, boşanmadan uygun bir süre sonra, ergene anlatılarak, onunla konuşarak ve paylaşarak yapılmalıdır. Ergenin özellikle bilmek isteyeceği kendisine ilişkin değişimler hakkında açıklama yapmak önemlidir. çocukta özellikle bir başkasını seven evbeveynin, kendisine olan sevgisinin azalacağı kaygısı vardır.
Ergene iki sevginin farkı ve kendi değerinin değişmeyeceği kesin bir şekilde aktarılmalıdır. Ergen kız çocuğunun, babasının yeniden evlenmesine tepkisi, anneye göre fazla olur. Ergen erkek çocuğun annenin evlenmesine tepkisi ise değişmektedir. Bazen daha kolay ilişki kurmakla beraber, bazen kıskanma ve toplumsal yüklemeler nedeniyle aşırı tepki olabilmektedir.
Yeni evliliğin süpriz olmaması başlangıç için çok önemlidir. Önceden anlatma ve paylaşma bir çok sorunu çözebilir. Beraber yaşamaya başlamadan önce iki tarafın birbirlerini tanıyacak zamanı olmalı. Özellikle iki tarafın da çocukları varsa bu daha da önem kazanır. Çünkü her iki grup çocuğun da yaşamı tümüyle değişecektir. Bu onlar için zordur. Ebeveynlerin bunu anlaması gerekir. Bu durumlarda, yeni evde olacak kuralların çocuklarla konuşulması uygundur. Diğer ebeveynle iyi ilişkiler ve onun tutumu, çocuğu etkileyecektir.
Unutmayın ki her çocuğun bir annesi ve babası olur. Ebeveynin evleneceği kişi anne ya da baba olmaya çalışmamalıdır. Siz de yeni eşinizi çocuğunuza ebeveyn olması için zorlamamalısınız. Yeni eşin çocukla iyi bir arkadaş olmaya çalışması ilişkileri düzeltir. Yeni eşe hitap kesinlikle anne ya da baba olmamalı, ortak kararla alınmış ve saygı çerçevesinde bir isimle hitap etmek, ergeni rahatlatır.
Her şeye karşın, zaman zaman sorunlar mutlaka yaşanacaktır. Bu sorunları fark etmeye, konuşmaya, ergeni anlamaya ve yardımcı olmaya çalışın.
Sorunların kaynağı olarak onu suçlamak, evliliğinizde düzeni ve huzuru bozduğu gibi suçlayıcı konuşma ya da davranışlarda bulunmak, sorunları içinden çıkılmaz hale getirir. Onun yerine, evliliğinize zaman tanırken, çocuğunuzun sıkıntısını anlamaya çalışın.