Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocukların hayvan sevgisi

Evde hayvan beslemenin çocuklar için çok sayıda ruhsal ve sosyal yararı var. Ama hayvan alırken fiziksel koşulları da göz önünde bulundurun

Anne-babalar sıkça soruyor: "Çocuk evde hayvan beslemek istiyor, ne yapalım?" Bu sorunun fiziksel sağlık açısından yanıtını benim vermem mümkün değil. Ama ruhsal ve sosyal açıdan hayvan beslemenin çocuklara ne tür katkıları olabileceğini birlikte gözden geçirebiliriz. Çocuklar doğdukları andan itibaren kurdukları ilişkilerden etkilenir. Bu etki, anneyle başlar. İlk ilişki kurulan kişi annedir. Bunu sırasıyla baba, diğer aile üyeleri ve çevre izler. Tüm bu ilişkiler, çocuğun gelişimini etkiler. Çocuklar bedensel gelişimlerinin yanı sıra zihinsel, ruhsal ve sosyal olarak da gelişim gösterir. Bu gelişimlerin sağlıklı olabilmesi için bazı koşulların yerine gelmesi gerekir. Eğer çocuğun doğduğu evde yaşayan, başka türden bir canlı varsa ve ailenin bir parçası ise çocuk onunla da ilişki başlatacaktır. Bazı çocuklar kendilerine ait eşyalarla ya da bir oyuncakla bağ kurar. Bazen bir battaniye ya da yastık, bazen bir oyuncak onun ayrılmaz parçası olur. Onsuz bir yere gitmek istemez, uyurken mutlaka olmasını ister. Adeta bir parçası, sırdaşı gibi o nesneye ilgi duyar. Evde bulunan hayvanlar da bu aşamada çocuk için bağ kurulan bir canlı haline gelebilir. Onunla konuşan, oynayan, kızan, bazen canını yakan, hatta mamasını paylaşan çocuk, sosyalleşmeye bir adım atmış olur. Evde bir evcil hayvanın olmaması durumunda çocuk bunlardan mahrum olacak demek değildir. Onunla kuracağı ilişkiyi başka canlılarla kurabilir. Sağlıklı gelişim başka türlü de gerçekleşir. Bu nedenle çocuk gelişiminde olumlu katkısı olmakla birlikte, evde evcil hayvan besleme kararı fiziksel sağlık, koşullar göz önüne alınarak verilmesi gereken bir karardır.

KAYIPLARIN YERİNİ TUTAR
Gelişimsel sorunu olan, yoksunluk yaşayan çocuklar için evcil hayvan sevgisi daha önemli hale gelir. Yine evcil hayvanlar, kayıpları olan çocuklar için kaybın yerine konulabilen olumlu bir işlev olabilir. Ayrılıklar bir çeşit kayıptır. Evinden, arkadaşlarından, çevresinden ayrılmak zorunda kalan, ailesinde parçalanma olan çocuklar, bu süreci bir evcil hayvanla daha kolay geçirebilir. Evcil hayvan beslemek, çocuğa sorumluluk duygusunun öğretilmesi için önemlidir. Bir canlının beslenmesi, temizlenmesi, dışarı çıkarılıp gezdirilmesi, tuvalet eğitimi bir çocuğun öğrenmesi için iyi bir yoldur. Sorumlulukları, sevdiği ve ilişki kurduğu bir canlıyla öğrenmesi çok daha kolay olabilir. Ancak bunun için bu sorumluluğun çocuğa verilmesi ve yerine getirmesinin denetimi şarttır. Çocuk için alınan bir evcil hayvanın tüm bu işlemleri ebeveyn tarafından yerine getirildiğinde, başka şeylerde olduğu gibi çocuk onun adına işlerinin yapılması gerektiğini öğrenir. Bir canlıyla ilişki kurmak ve onun sorumluluğunu almak önemli. Birkaç gün önce küçük yeğenim kendine alınan oyuncakla oynuyordu. Bir bebek ve köpeği vardı. Köpeğe ait mama, mama kabı ve yanında bir çöp kutusu ilgimi çekti. Mamaları köpeğe yedirdikten sonra, kuyruğunu kaldırınca dışkı çıkıyor, yeğenim de o dışkıları alıp, çöp kutusuna dolduruyordu. Ne yaptığını sorduğumda, "Sokak kirlenmesin diye topluyorum," dedi.

RUHSAL GELİŞİM İÇİN ÖNEMLİ
Bu bana, işe giderken sokaklarda gördüğüm, Maçka Parkı'nda sabah koşanların basmamaya çalıştığı evcil hayvan dışkılarını anımsattı. Her gün köpeklerini gururla gezdiren kocaman insanların dört yaşındaki çocuk kadar kendilerinin ve köpeklerinin yaşadığı çevreyi düşünmemesini nasıl yorumlamak gerekir? Yine aynı kişilerin mecburen yapıyormuş görüntüsü içinde, tasmalarının iplerini alabildiğince saldıkları köpeklerinden korkan çocukları ve büyüklerin duygularını önemsemeden onları hayvan sevmemekle suçlayıp, yerleri kirletmesinin ve korkan insanların üstlerini koklamasının, torbalarına uzanmasının hayvan hakları olduğunu iddia etmelerini nasıl değerlendirmeli? Çevreyi korumayan, başkalarının haklarını önemsemeyenler, çocuklarına nasıl örnek olacak? Kısaca evcil hayvan sevgisi, çocuğun ruhsal gelişimi için katkı sağlar. Paylaşımı öğretir, ilişki kurmaya, mutlu olmaya yardımcı olur. Onun sorumluluk sahibi, verici ve daha saygılı bir birey olmasına katkıda bulunur. Bunların gerçekleşmesi için hayvansever büyüklerinin, belediyenin ceza kesmesini beklemeden biraz çevresever olarak örnek olmaları gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA